News

Raed Arafat, despre o posibilă revenire la starea de urgență: ”Vedem o creștere foarte serioasă a cazurilor”

06.07.2020 | 08:38
Raed Arafat despre o posibila revenire la starea de urgenta Vedem o crestere foarte serioasa a cazurilor
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a vorbit despre posibilitatea revenirii la starea de urgență.

Numărul zilnic al cazurilor de Covid-19 din România a explodat în ultimele săptămâni, iar autoritățile sunt extrem de îngrijorate.

ADVERTISEMENT

Avem de a face cu un bilanț apropiat cu cel din starea de urgență, iar cei din Sănătate analizează orice posibilitate pentru următoarea perioadă.

Raed Arafat vorbește despre despre revenirea la starea de urgență

Raed Arafat, șeful DSU, trage un semnal de alarmă privind situația în care ne aflăm în acest moment, cu un număr tot mai mare de infectați și spitalizați la terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă vom ajunge din nou la o stare de urgență cu măsuri severe, Raed Arafat a preferat să se rezume la a prezenta tabloul general, unul destul de sumbru.

”La un moment este posibil să trebuiască să suplimentăm locurile la terapie intensivă. Semnalele de alarmă sunt. Insistăm la oameni să respecte regulile de protecție. Mască, dezinfecție, spălare pe mâini.

ADVERTISEMENT

Vedem o creștere foarte serioasă și avem niște indicatori pe care îi analizăm. Durata de infectare a scăzut. Creșterea cazurilor active începe să pună presiune pe secțiile de terapie intensivă. Avem și alte probleme.

Nu putem să detașăm medicii așa de ușor. Nu pot să zic dacă vom ajunge din nou la starea de urgență. Încercăm să nu ajungem în situația de a alege dintre doi pacienți pe cine să punem la ventilator”, a declarat Raed Arafat la România TV.

ADVERTISEMENT

România, în stare de alertă din 15 mai

Klaus Iohannis, președintele României, a decretat stare de urgență pe 16 martie, care, ulterior, din cauza gravității situației pandemice, a fost prelungită cu încă o lună.

În această perioadă, Executivul a emis 12 ordonanțe militare. Două luni mai târziu, Guvernul a trebuit să înlocuiască starea de urgenţă cu cea de alertă.

Pe 15 mai, România a intrat în stare de alertă pentru 30 de zile. Apoi, din 15 iunie, starea de alertă a fost prelungită, la nivel naţional, cu 30 zile, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 476 din 2020, publicate marţi, 16 iunie, în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT