News

Raed Arafat, despre evoluția pandemiei: “Nu garantează nimeni că nu vom avea o creștere a cazurilor”

19.01.2021 | 21:12
Raed Arafat despre evolutia pandemiei Nu garanteaza nimeni ca nu vom avea o crestere a cazurilor
ADVERTISEMENT

Doctorul Raed Arafat a analizat marți, în direct la B1 TV situația pandemiei din România, succesul campaniei de vaccinare, dar și despre măsurile de carantinare. Acesta a declarat că “nu poate nimeni să garanteze că nu vom avea o creștere a cazurilor în România, ținând cont extinderea noilor tulpini”.

Secretarul de stat a explicat astăzi care este perioada în care o persoană vaccinată are imunitate împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Arafat a explicat și motivele pentru care părinții vaccinați nu sunt obligați să se carantineze la venirea dintr-o țară aflată pe lista celor cu risc, lucru care nu se aplică și în rândul copiilor.

Arafat despre evoluția pandemiei: “Nu putem ști dacă nu vom avea o creștere a cazurilor”

“Să spunem că încă tulpinile noi nu au impact în România, aceste tulpini, vrând-nevrând, vor ajunge, noi încercăm să întârziem impactul lor având cât mai mulți oameni vaccinați, dar nimeni nu garantează că nu vom avea din nou un număr mare de infectați.

ADVERTISEMENT

Singurele măsuri sunt carantinarea celor care vin din zonele respective și aplicarea măsurilor de protecție: mască, distanțare, respectarea regulilor impuse de autorități chiar dacă unii nu mai au răbdare, mulți au sperat că dacă începem vaccinarea, gata, am scăpat.

Nu degeaba se vorbește despre septembrie să avem zece milioane de oameni vaccinați, dacă ai avea un număr atât de crescut de persoane vaccinate, atunci ai putea să te gândești la relaxarea măsurilor.

ADVERTISEMENT

În aceste moment, măsurile rămân la fel și acestea includ scenariile: verde, galben, roșu care obligă la anumite măsuri în funcție de situația din județe, mergem în continuare pe măsuri locale, zonale”, a declarat Raed Arafat la B1TV.

Secretarul de stat Arafat: “Depindem de lucruri care sunt în afara controlului nostru”

“Poate că unii așteaptă să vadă ce se întâmplă cu cei care se vor vaccina, e clar că unii se vor programa mai târziu. Depindem foarte mult de lucruri care sunt în afara controlului nostru, numărul de doze care se poate livra săptămânal prin intermediul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Este imposibil să îi vaccinăm pe toți într-o perioadă foarte scurtă, ar fi însemnat să avem deja toate dozele aici. Dacă nu mergeam prin intermediul UE nu am fi avut nici atâta.

Faptul că România a reușit prin acel mecanism să achiziționeze doze de vaccin este un lucru important, multe țări nici nu au început vaccinarea.

A fost o reducere temporară a numărului de doze în toată Europa, noi am făcut un pas foarte important, urmează să încercăm să creștem numărul de vaccinuri pe zi pe măsură ce vin celelalte companii care au primit autorizație cu vaccinurile lor.

Trebuie din nou să spunem: sunt convins că toată lumea va întreba de ce nu i-a venit rândul acuma, de ce altă persoană s-a vaccinat înainte, aceste lucruri nu au rost. Eu sunt convins că în următoarele zile, săptămâni, cei care vor dori să se vaccineze, o vor face”, a adăugat Arafat.

Arafat despre măsurile de carantinare aplicate copiilor: “Copiii nefiind vaccinați sunt vectori de transmitere”

“Această decizie nu anulează faptul că părintele nu este carantinat. Unul dintre părinți poate sta cu copilul, celălalt poate merge la lucru. Copiii nefiind vaccinați, pentru vaccinul Moderna trebuie să ai 18 ani, pentru cel de la Pfizer 16, sunt vectori de transmitere.

Dacă au venit dintr-o zonă care obligă la carantină, atunci vor intra în carantină. Nu e ca înainte când toată familia intra în carantină și nimeni nu ieșea. Cei vaccinați vor putea ieși la cumpărături, la lucru, copiii trebuie să rămână acasă.

Aceasta este o decizie de sănătate publică, toate analizele și discuțiile au la baza lor sănătatea publică, copilul nevaccinat este un vector de transmitere”, a afirmat doctorul Raed Arafat.

ADVERTISEMENT