News

Raed Arafat, despre recordul de noi infectări: ”Este posibil să vedem și cifre mai mari. Oamenii nu prea respectă recomandările”

11.04.2020 | 13:54
Raed Arafat despre recordul de noi infectari Este posibil sa vedem si cifre mai mari Oamenii nu prea respecta recomandarile
Secretarul de stat Raed Arafat/ INQUAM_Photos
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat că recordul de noi infectări raportat sâmbătă de autorități, de 523 cazuri,  survine pe fondul unei  relaxări a populației în ce privește normele de izolare, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență estimând că este posibil ca numărul de raportări zilnice să devină și mai mare.

Arafat cere controale mai aspre

Este clar că există o transmitere comunitară și este posibil să vedem și cifre mai mari (…) Observ că circulația din  nou a crescut ceea ce înseamnă că oamenii  nu prea respectă recomandările de a sta acasă. Singurul mod prin care putem control măcar parțial situația este să stăm acasă”, a declarat Raed Arafat, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

În ce privește estimările pe care le fac experții, pe baza unor modele matematice, șeful DSU susține că vârful epidemiei va fi în ultima decadă a lunii aprilie, dar acest lucru se poate schimba și în funcție de comportamentul populației.

Ar fi păcat să stricăm lucrurile bune făcute printr-o relaxare în acest moment. Lucrurile nu s-au schimbat, dar nu  am trecut hopul. Situația este sub control, dar asta nu înseamnă că ne putem relaxa”, a subliniat Arafat.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă ar susține o înăsprire a restricțiilor, Raed Arafat a spus că mai degrabă se impune o creștere a controalelor pentru respectarea lor.

Rafila: ”Nu sunt cifre neașteptate”

La rândul său, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, crede și el că va continua să crească numărul raportărilor zilnice.

ADVERTISEMENT

Nu sunt cifre neașteptate, probabil o să continue așa timp de câteva săptămâni, cu excepția zilelor de weekend când se testează ceva mai puțin. În zona noastră este un trend crescător, decalat cu câteva săptămâni față de vestul Europei. Vârful îmbolnăvirilor va fi atins în ultima săptămână a lui aprilie după care, dacă vom  respecta măsurile de distanțare socială, ar putea să scadă și pe fondul încălzirii vremii”, crede Rafila.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 523 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 208 de pacienți.

ADVERTISEMENT

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 24.984 de persoane. Alte 74.233 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 59.272 de teste.

 

ADVERTISEMENT