News

Raed Arafat, despre revenirea la normalitate: “Putem să ridicăm restricțiile și la nivel zonal”. Cum s-ar putea întâmpla asta

30.04.2021 | 23:02
Raed Arafat despre revenirea la normalitate Putem sa ridicam restrictiile si la nivel zonal Cum sar putea intampla asta
ADVERTISEMENT

Medicul Raed Arafat a discutat vineri, la Digi24, despre modalitățile în care autoritățile române discută despre un set de măsuri care să asigure revenirea la normalitate, pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirsului va crește, declarând: “putem să ridicăm restricțiile și la nivel zonal”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență este ținta unei plângeri penale inițiată de mai mulți cetățeni din Timișoara, în urma deciziei de a prelungi ordinul de carantinare local între 22 și 24 martie.

ADVERTISEMENT

Arafat a prelungit ilegal carantinarea Timișoarei, conform unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar aceasta nu mai modifică cu nimic ordinul.

Medicul Raed Arafat, despre revenirea la normalitate: “Nu exclud să ridicăm restricțiile și la nivel local”

“Când ajungem la 60% din populație vaccinată și sperăm să ajungem la acest număr, putem vorbi de o ridicare a restricțiilor. Cu cât crește numărul oamenilor vaccinați, cu atât vom avea mai multe măsuri de revenire la normalitate.

ADVERTISEMENT

Depindem de rata de vaccinare, ea e modalitatea prin care ne asigurăm că revenirea la anumite activități nu aduce cu sine o șansă mare de transmitere a virusului.

Noi nu am impus restricții naționale, doar chestiunea cu ora 22.00, în rest le-am impus în funcție de incidență și câțiva factori, care au dus chiar și la carantinare.

ADVERTISEMENT

Nu pot exclude să se ajungă la o abordare în care restricțiile să se ridice la nivel zonal, e o variantă la care toată lumea se gândește.

Așa cum restricțiile sunt zonale, așa pot fi și anumite măsuri de relaxare, dacă avem un număr mare de persoane vaccinate. Dar asta mai trebuie să fie discutat și cu comitetul științific. 

ADVERTISEMENT

Eu nu mă aștept ca din 1 iunie să avem totul relaxat, viața să revină la normalitate, e prea puțin probabil asta.

Începerea unor măsuri de revenire la normalitate în lumina scăderii cazurilor și numărului de persoane vaccinate devine foarte plauzibilă, cu condiția continuării în paralel a campaniei de vaccinare.

Un exemplu ar fi legat de partea de teatre, cinematografe și alte activități culturale, chiar vor să facă și anumite experimente în acest fel pentru a vedea dacă este ok să reluăm aceste lucruri.

Cu siguranță anumite activități vor începe să se vaccineze după data de 1 iunie, după ce se discută toate aceste lucruri în comitet”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

ADVERTISEMENT
Tags: