News

Raed Arafat, despre valul al treilea: “Unii nu înțeleg în ce situație ne aflăm”

15.03.2021 | 22:43
Raed Arafat despre valul al treilea Unii nu inteleg in ce situatie ne aflam
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a vorbit luni, la Digi24, despre evoluția pandemiei în România, în contextul întrării în valul al treilea, declarând: “unii dintre oameni nu înțeleg situația în care ne aflăm în prezent”.

În cursul zilei de luni, Arafat a evaluat o posibilă carantinare a Bucureștiului, spunând că acest lucru nu este exclus, dar că speră ca măsurile luate să oprească acest scenariu.

ADVERTISEMENT

În contextul în care în București nu mai sunt locuri disponibile la ATI, se vor operaționaliza două unități mobile care să suplimenteze numărul acestora.

Raed Arafat, despre valul al treilea: “Unii nu înțeleg ce se întâmplă”

“În București am început să lucrăm la pornirea a două unități mobile de terapie intensivă care să vină cu o creștere de măcar 16-20 de locuri la Victor Babeș și Sfântul Ioan, sper să le vedem curând operaționale.

ADVERTISEMENT

Am început detașarea de personal din spitale mai puțin afectate către spitalele care se pregătesc să operaționalizeze noi locuri de terapie intensivă.

Spitale goale nu știu să fie, doar dacă nu au paturi cu oxigen, chiar dacă am achiziționat concentratoare de oxigen, dar în acest moment avem peste 10.000 de pacienți internați în România și la ATI am depășit 1200 de persoane.

ADVERTISEMENT

Chestiunea cu locurile este una dinamică, dacă spunem astăzi  că nu avem locuri în București, nu înseamnă că mâine nu vom avea câteva locuri. În București avem acum 130 de persoane la ATI, doar patru intubați invaziv, câțiva pe intubare non-invazivă.

Mai sunt cazuri în care familia refuză transferul pacientului către un alt loc cu elicopterul și atunci rămâne în Unitatea de Primiri Urgențe, unde se poate face ventilație, facem tot ce se poate până se eliberează un loc la ATI, este dreptul persoanelor să refuze.

ADVERTISEMENT

Depinde cât de repede se răspândește virusul, dacă numărul de cazuri e foarte mare într-un timp foarte scurt riscăm să avem un impact foarte mare asupra secțiilor.

Unii oameni nu înțeleg situația în care ne aflăm, poliția a găsit o situație cu 100 de persoane la o petrecere în cadrul unui apartament.

Apelăm la populație: dacă nu dorim restricții mai dure, trebuie să respectăm regulile. Cu cât nu respectăm, cu atât unele zone pot fi supuse unor restricții mai severe.

Sunt anumite localități care intră în carantină, pentru că devine singura modalitate de a limita răspândirea virusului și creșterea numărului de infectări, desi noi încercăm să evităm pe cât posibil acest scenariu.

La acest moment e prea devreme să ieșim în spații publice, cu distanțare, fără mască. În prezența unei tulpini mai agresive și care se răspândește mai repede, masca este extrem de importantă.

O parte din școli au rămas deschise până la rata de infectare de șase la mie, vorbim de preșcolari, cei din ciclul primar și clasele terminale.

Eu cred că deschiderea școlilor nu e singurul factor de creștere a numărului de cazuri, relaxarea populației, reluarea unor activități și prezența unei tulpini care facilitează infectarea au dus la începerea valului al treilea”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

ADVERTISEMENT
Tags: