News

Raed Arafat, dezvăluire despre numărul bolnavilor de coronavirus din România: ”Există oameni pozitivi, asimptomatici, printre noi”

09.04.2020 | 08:19
Raed Arafat dezvaluire despre numarul bolnavilor de coronavirus din Romania Exista oameni pozitivi asimptomatici printre noi
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că foarte mulți români nu prezintă semne ale îmbolnăvirii cu noul tip de coronavirus, dar pot răspândi virusul, de aceea este foarte importantă purtarea măștii de protecție la părăsirea domiciliului.

Șeful DSU Raed Arafat despre purtarea măștii de protecție în public

Tot mai multe județe de pe teritoriul țării noastre au obligat oamenii să poarte mască de proiecție la ieșirea la cumpărături sau pentru alte nevoie personale. Fondatorul SMURD Raed Arafat a explicat că această măsură este foarte importantă pentru că printre noi sunt și persoane pozitive, asimptomatice.

ADVERTISEMENT

Potrivit secretarului de stat este foarte important să ne acoperim nasul și gura atunci când părăsim locuința pentru că doar așa putem evita luarea virusului de la persoane pozitive, dar care nu au niciun simptom specific noului tip de coronavirus.

„Există oameni pozitivi, asimptomatici, printre noi. Acesta este motivul pentru care insistăm asupra portului măștii sau a ceva care acoperă gura și la a respecta regulile. Pentru că există oameni pozitivi printre noi” a declarat Raed Arafat la postul de televiziune Antena 3.

Când ar putea fi ridicate restricțiile impuse de autorități

De asemenea, șeful DSU a mai subliniat faptul că fiecare om în parte trebuie să dea dovadă de responsabilitate chiar dacă este greu să stăm numai în casă. În ceea ce privește măsurile impuse de autorități prin Ordonanțe Militare Raed Arafat a spus că acestea vor fi ridicate treptat.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a precizat că cel mai probabil vârful pandemiei de coronavirus va avea loc în a doua jumătate a lunii aprilie ceea ce înseamnă că restricțiile s-ar putea relaxa abia la finalul lunii mai, dar asta numai dacă numărul persoanelor infectate cu COVID-19 scade.

„Vârful pandemiei îl văd în a doua jumătate a lunii aprilie. Dar îl văd mai ascuţit sau mai domol, în funcţie de ceea ce vom face noi, atât ca activitate medicală, dar şi populaţia prin măsurile care trebuie într-adevăr respectate.

Poate fi în jur de de 10.000, poate fi în jur de 15.000, depinde cum avem rata de transmitere locală, accelerată sau nu. Poate fi din cazuri uşoare şi medii, poate fi din cazuri grele, critice, care necesită suport, şi atunci vom avea o aglomerare a terapiilor intensive şi vom avea şi decese. 

Să ne gândim cam la două săptămâni după ce va trece vârful, să putem relaxa, în condiţiile în care vom respecta în continuare nişte precauţii. Pe final de mai, în măsura în care numărul de cazuri noi vor scădea şi numărul de decese nu se va mai accentua”, a declarat Nelu Tătaru la TVR1, relatează Agerpres.