News

Raed Arafat, după cele mai puține infectări din ultima lună: ”Cifră optimistă, dar sunt mai multe cazuri în comunitate”

02.05.2020 | 14:49
Raed Arafat dupa cele mai putine infectari din ultima luna Cifra optimista dar sunt mai multe cazuri in comunitate
Raed Arafat, mesaj pentru românii ieșiți în număr mare pe străzi: "Relaxarea nu a început. Hai să vedem cum va fi răbdarea noastră dacă vom prelungi măsurile" Sursa: INQUAM Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Raed Arafat a avut o reacție fermă după cele mai puține infectări de coronavirus din ultima lună care au fost raportate în țara noastră. Acesta nu debordează de optimism și spune că numărul real al cazurilor e mai mare.

Raed Arafat, după cele mai puține infectări din ultima lună: ”Cifră optimistă, dar sunt mai multe cazuri în comunitate”

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a comentat, sâmbătă, ultimele date venite de la Grupul de Comunicare Strategică, care anunță 165 de noi cazuri de infectare cu COVID-19 în țara noastră.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că raportarea anunță cele mai puține infecții zilnic din ultima lună și câteva zile, șeful DSU încă e circumspect și avertizează că în comunitate numărul celor pozitivi e mai ridicat.

”Dacă avem scădere susținută înseamnă că putem să ne gândim la relaxare graduală. Asta înseamnă că luăm unele măsuri care sunt cele mai puțin riscante, așteptăm, vedem impactul lor, mai luăm alte măsuri, așteptăm, vedem impactul lor Vedem ce se întâmplă în țările din jurul nostru.

ADVERTISEMENT

La acest moment, cifra de 165 este o cifră optimistă (n.r. cazuri confirmate sâmbătă pe teritoriul României), dar trebuie să vedem ce se întâmplă în zilele următore. Asta nu înseamnă că nu sunt mai multe cazuri care sunt pozitive asimptomatice în comunitate.

Pentru asta insistăm ca oamenii să poarte mască, să respecte toate regulile pentru că printre noi pot exista oameni care nici ei nu știu că sunt pozitivi, nici noi nu știm că sunt pozitivi. De aici este riscul răspândirii, nu de la cele 165 de persoane depistate.

ADVERTISEMENT

Sunt mai multe cazuri în comunitate care sunt pozitive, dar nu prezintă simptome”, a declarat șeful DSU la Digi24.

Arafat: ”Pericolul nu a trecut”

În opinia lui Raed Arafat, populația nu trebuie să se relaxeze la vederea acestor date optimiste, ci să continue să păstreze distanțarea socială.

ADVERTISEMENT

”Nu am ajuns la faza în care să fim relaxați și să spunem că totul a trecut. Situația se poate înrăutăți, s-ar putea să apară noi focare, noi probleme. Îi rugăm pe toți să iasă numai atunci când este cazul și pe baza recomandărilor făcute și a impunerilor făcute prin Ordonanțele Militare.

Noi sperăm ca 15 mai să rămână data în care vom lua decizia de începere a relaxărilor, dar dacă situația se înrăutățește până atunci vă dați seama că acest lucru nu se poate face”, a mai spus doctorul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT