News

Raed Arafat explică cine ia măsurile restrictive în România. Care este influența medicului în acest proces?

06.04.2021 | 21:00
Raed Arafat explica cine ia masurile restrictive in Romania Care este influenta medicului in acest proces
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a explicat marți, la Antena 3, cine ia măsurile restrictive în România, în contextul pandemiei de coronavirus, dar și în ce măsură sunt acestea influențate de către expertiza acestuia.

În urmă cu câteva zile, Arafat a avut o declarație surprinzătoare, spunând că probabil, decizia de reducere a programului magazinelor, propusă de grupul tehnico-științific din care face parte, duce la aglomerație în anumite intervale orare.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat ia criticat pe protestatarii împotriva restricțiilor impuse de contextul pandemic, întrebându-i pe aceștia ce propuneri au dacă pe cele pe care le propun specialiștii le refuză.

Raed Arafat, explicații despre măsurile restrictive. Este el cel care ia deciziile?

Radu Tudor “Cine decide în legătură cu restricțiile?”

Raed Arafat: “E grupul tehnico-științific, sunt colegi de la INSP, Ministerul Sănătății, medici de la infecțioase și alți oameni din diferite instituții.

ADVERTISEMENT

Peste jumătate din acest grup e format din medici. Această discuție merge mai departe către CNSU, acolo se discută, se votează, unele trec, altele se modifică.

Al treilea palier este guvernul, deciziile restricive ajung acolo și se aprobă. Depinde de măsuri, eu semnez ordinele de carantinare după ce trec de la DSP, INSP și comitetele județene pentru situații de urgență.

ADVERTISEMENT

Singurul ordin pe care l-am semnat, mi l-am asumat și foarte bine am făcut, a fost acela de prelungire cu trei zile a carantinei în Timișoara. Apoi au mai propus ei încă șapte zile și foarte bine au făcut, de la zi la zi, rata de infectare în județul Timiș scade”.

Radu Tudor: “De ce nu i-ați convins să testăm mai mult?”

Raed Arafat: “Testarea a fost apanajul colegilor de la Ministerul Sănătății. Noi am avut discuții, toată lumea a zis că trebuie testat, am adus testele rapide antigenice. Faptul că la acest moment suntem la 40.000 de teste ne situează cam la nivelul celorlaltor țări.

ADVERTISEMENT

Avem mulți care se testează acasă, din păcate. Cu cât facem mai multe teste, descoperim mai multe persoane, sunt mai multe persoane care ajung în izolare și nu mai răspândesc virusul, categoric este din ce în ce mai bine.

Sunt țări care au făcut testarea masivă și care au ajuns foarte rău chiar și cu asta, cum a fost Slovacia”

ADVERTISEMENT
Tags: