News

Raed Arafat explică de ce Bisericile rămân deschise: “S-a considerat activitate esențială”

Raed Arafat a explicat vineri, la Digi24, de ce Bisericile vor rămâne deschise, în contextul în care o serie dintre activități se suspendă, declarând: "s-a considerat că este activitate esențială".
22.10.2021 | 21:29
Raed Arafat explica de ce Bisericile raman deschise Sa considerat activitate esentiala
ADVERTISEMENT

Mai multe restricții au fost anunțate de către CNSU, printre care și faptul că va fi obligatoriu să prezinți dovada vaccinării sau trecerii prin boală pentru a intra în magazine neesențiale.

România este una dintre puținele țări din lume unde campania de vaccinare nu și-a atins obiectivul, în contextul în care a existat un acces neîngrădit la vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Arafat explică de ce Bisericile rămân deschise: “S-a considerat că este activitate esențială”

Cea mai importantă este purtarea măștii în toate spațiile publice închise și deschise, cu excepția când faci o activitate sportivă individuală și colectivă până la 10 persoane. Revenim la situația care a fost înainte, mască permanent și pe stradă și oriunde pentru 30 de zile.

Certificatul verde va fi folosit pentru cei vaccinați și trecuți prin boală pentru acces în locuri neesențiale, mall, cinematograf, teatru.

ADVERTISEMENT

La magazinele alimentare și esențiale nu se cere certificatul verde. Dacă magazinul alimentar este în mall nu poți intra fără certificat verde, pentru că nu poți intra în mall.

Controlul în mall-uri se va face firma de pază, ei vor verifica cu o aplicație care este descărcabilă pentru oricine care spune statutul, vaccinat sau trecut prin boală, se verifică. Ce nu poate face omul care verifică la mall? Să ceară și buletinul.

ADVERTISEMENT

Dar în cazul unui control de către un organ de control, Poliție, DSU, Jandarmerie și cerem și buletinul și ne trezim că certificatul nu se pupă cu buletinul, persoana riscă un dosar penal.

În clădirile publice persoanele care vor să intre trebuie să prezinte certificatul verde unde intră și testatul. Vreau să rezolv o problemă într-o instituție publică și nu sunt vaccinat? Mă testez. Nu vreau să mă testez? Nu intru. Poți prezenta testul înregistrat în aplicație.

ADVERTISEMENT

La private, la peste 50 de persoane în clădire, se aplică aceleași reguli ca la instituțiile publice. E cineva care insistă să intre și nu prezintă certificatul? Se cheamă ordinea publică, asta este regula, Poliția, Jandarmeria și se rezolvă problema.

Este decizia CNSU-lui de a se lăsa activitatea bisericilor, cu limitarea pentru a avea fiecare persoană doi metri pătrați, cu mască.

Fără discuție, nu se poate da o explicație de ce acolo nu se cere…s-a considerat ca acolo nu se impune certificatul verde, s-a considerat că este o activitate esențială. Nu vreau să discut despre biserici și religie.

Deja astăzi 82.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză, dacă vom continua așa și au dispărut în mare parte cei care au trompetat un an de zile împotriva vaccinării, poate reușim în următoarea perioadă de o lună-două să ajungem la o protecție mai bună la nivel național.

Faptul că am ajuns ieri la 63.000, astăzi la 80.000, ăsta e un semn foarte pozitiv că populația a înțeles importanța acestui demers”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

ADVERTISEMENT