News

Raed Arafat explică de ce s-a renunțat la izoletă: ”Nu mai sunt obligatorii pentru că nu avem”

29.07.2020 | 17:59
Raed Arafat explica de ce sa renuntat la izoleta Nu mai sunt obligatorii pentru ca nu avem
Izoletele nu mai sunt folosite/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Transportul pacienților infectați cu coronavirus se face în ambulanțe, dar fără izoletă întrucât numărul acestora a devenit insuficient în fața valului de noi infectări. ”Nu mai este obligatorie pentru că nu avem”, a spus secretarul de stat Raed Arafat, într-o declarație pentru Europa Liberă.

Odată cu apariția epidemiei de coronavirus în România, s-a recurs la izolete pentru transportul la spital al pacienților infectați pentru a limita riscul contagiunii. Ministerul Apărării Naționale chiar a anunțat, pe 20 martie, că a fost pusă la punct primul tip de izoletă românească pentru a suplini deficitul existent.

ADVERTISEMENT

Treptat însă, izoleta nu a mai fost folosită, cei infectați fiind duși la spital în ambulanțe de către echipaje în costum de protecție. Renunțarea la izoletă a fost provocat de faptul că numărul infectaților a devenit între timp prea mare pentru ca izoleta să mai  poată  fi folosită  eficient.

Arafat: ”Izoleta s-a folosit când cazurile erau puține”

La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți. Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

El a precizat că ambulanțele sunt dezinfectate după fiecare transport al unui pacient cu COVID-19 astfel încât să fie utilizată în siguranță și pentru pacienții care au alte afecțiuni.

Dacă este o ambulanță care este destinată numai bolnavilor pozitivi COVID, acolo nu este o problemă. În cazul acestor ambulanțe, poate nu se face dezinfecția la fiecare caz, se face la un număr de cazuri, dacă e exclusiv pentru pacienți COVID-19”, a mai spus Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

”Nu am avut niciodată izoletă”

Se pare că izoletele nu au fost niciodată suficiente, cu atât mai puțin în contextul creșterii accentuate a numărului de cazuri. Astfel, managerul Ambulanței București-Ilfov, Alis Grasu, a spus că nu a avut niciodată la dispoziție o izoletă. Ea a explicat că nu există riscul infectării echipajului de ambulanță și nici al altor pacienți.

Echipajul Ambulanței, fie că este vorba de mașină de transport, fie că este vorba de mașină de urgență, merge echipat corespunzător, cu întreg echipamentul de protecție în cazul unui pacient suspect sau confirmat: combinezon, protecție pentru încălțăminte, mască cu protecție de nivel înalt FFP2 sau FFP3, vizieră sau ochelari de protecție. După ce pacientul este consultat, preluat și transportat la spital, ambulanța se întoarce la sediu unde este dezinfectată cu ajutorul dezinfectanților de suprafețe și ulterior suferă un proces de nebulizare, de dezinfecție printr-o ceață uscată. Procesul de dezinfecție prin nebulizare durează în jur de jumătate de oră, apoi ambulanța dezinfectată se reîntoarce în circuit”, a detaliat Alis Grasu.

ADVERTISEMENT

Nu există nici un pericol dacă ambulanța transportă un pacient non-COVID după unul cu COVID-19. Toate ambulanțele sunt dezinfectate. Noi nu am avut niciodată izoletă, nu folosim izoletă, folosim ambulanța pur și simplu”, a conchis Alis Grasu

ADVERTISEMENT
Tags: