News

Raed Arafat, explicații: De ce școlile au fost închise, dar campania electorală fizică este permisă

06.11.2020 | 23:00
Raed Arafat explicatii De ce scolile au fost inchise dar campania electorala fizica este permisa
ADVERTISEMENT

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a dat explicații în legătură cu decizia autorităților de a închide școlile, dar în același timp de a permite campania electorală fizică.

Cu trei zile până când România va intra într-o așa numită ”carantină parțială”, medicul Arafat a comparat cele două măsuri destul de contestate în rândul opiniei publice.

ADVERTISEMENT

Pe de o parte, campania electorală, cu prezență fizică, se poate desfășura în ciuda riscurilor epidemiologice, iar pe de alta, școlile din țară trec toate în scenariul online, deși în alte țări, cu mult mai multe cazuri, ele sunt deschise.

Raed Arafat explică de ce școlile au fost închise, dar campania electorală fizică este permisă

România traversează o perioadă critică a pandemiei de COVID-19, cu peste 10.000 de infectări pe zi, circa 1.000 de pacienți la ATI și, cel mai grav, cu sute de morți pe săptămână.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui fapt, alegerile parlamentare vor avea loc conform planului guvernanților, iar campania electorală se va desfășura nu doar online, ci și cu prezență fizică a participanților.

Șeful DSU, Raed Arafat, afirmă că în următoarea perioadă campania electorală va fi permisă și pe teren, asta deoarece nu poți să trimiți această activitate doar în mediul online, fiind un demers ”important din punct de vedere democratic”.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat a dat exemplul zonelor din țară unde accesul la Internet este restricționat.„Campania electorală continuă, nu este interzisă.

”Campania electorală continuă, nu este interzisă. Maxim 50 de persoane afară și maxim 20 de persoane în interior.  Poate că în unele zone nu poți să o faci numai online, așa că permiți anumite măsuri.

ADVERTISEMENT

Importanța acestor acțiuni este una din punct de vedere democratic. Se permite o practică de democrație, dar foarte bine controlată. Sunt reguli stricte care spun că această campanie se desfățoară în ritm controlat.”, a spus Arafat la Digi24.

De ce s-au închis școlile

În România, mai mulți reprezentanți ai elevilor condamnă decizia de suspendare a cursurilor la nivelul întregii ţări. Aceştia susţin că nu există condiţii pentru desfăşurarea lecţiilor în online, mai ales că echipamentele electronice promise de Ministerul Educaţiei nu au sosit încă.

În ceea ce-l privește, Raed Arafat a comentat această decizie de închidere a unităților de învățământ din punct de vedere al riscului de infectare cu noul coronavirus, nu doar în interiorul școlilor, ci și în activitățile din jurul acestora.

Șeful DSU a spus că nu există încă studii elocvente care să demonstreze că ceea ce fac alte state din Europa, care mențin deschise școlile, nu expune la riscuri de infectare.

”Unele studii spun că școala nu e un loc prin care copiii răspândesc virusul. Altele spun că școală joacă un rol în acest sens. La noi e o limitare a contactului. Noi avem deja scenariile unde judeșele sunt roșii și au învățământ online, astfel că s-a luat măsura de limitare a contactului la nivel național.

În plus, o parte din părinți doresc acest lucru și o parte din profesori sunt de acord cu învățământul online. În analiză noastră a fost luat în calcul că până acum erau școli în țară care funcționau online. Poate fi considerată și epidemiologică această decizie.

Există țări care au luat măsură pe regiuni decizii, dar asta nu înseamnă că e greșit că am luat această decizie. Sunt alte măsuri pe care noi le-am luat și alții nu și invers. Că o concluzie, motivul pentru care școală a fast trecută la online este reducerea mobilității și a contactului și reducerea răspândirii de la copil la familie.”, a adăugat Arafat pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: