News

Raed Arafat, explicații despre vaccinarea anti-Covid: “Nu împiedică infectarea, dar te ajută să nu faci o formă gravă”

Șeful DSU, Raed Arafat, explică faptul că valul 5 aduce o creștere a numărului de infectări și că vaccinarea protejează împotriva formelor grave ale Covid-19.
10.01.2022 | 23:00
Raed Arafat explicatii despre vaccinarea antiCovid Nu impiedica infectarea dar te ajuta sa nu faci o forma grava
ADVERTISEMENT

Într-o intervenție televizată, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat faptul că valul 5 al pandemiei duce la o creștere semnificativă a numărului de cazuri Covid-19.

El a subliniat faptul că la baza acestui număr crescut de infectări se află tulpina Omicron, care se răspândește mult mai repede în comparație cu tulpinile anterioare. El a atras atenția că, în această situație, vaccinarea este un instrument important și că ne protejează împotriva formelor grave, notează Gândul.

ADVERTISEMENT

În plus, Arafat a atras atenția asupra faptului că există posibilitatea ca noul val al pandemiei prin care trece țara noastră să pună presiune pe sistemul medical și folosească la maxim resursele alocate pentru ATI.

“Din păcate, valul 5 se caracterizează printr-un număr mare de cazuri. Vedem în lume cifre foarte mari, chiar și peste 200.000 de cazuri pe zi. Impactul valului 5 la noi e pe două paliere: e posibil un impact serios pe sistemul medical, din cauza numărului mare de pacienți, chiar dacă o parte vor fi cu simptomatologie ușoară. Vor fi și cazuri grave, cu impact pe ATI”, a explicat Raed Arafat

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat a mai atras atenția asupra situației din Statele Unite ale Americii și Europa de Vest, acolo unde sunt înregistrate creșteri semnificative și chiar noi recorduri ale numărului de noi cazuri zilnice, iar determina luarea unor măsuri extreme precum folosirea personalului medical infectat.

“E un număr semnificativ de cazuri COVID grave și în SUA sau alte țări, se aude de secții pline și în alte țări. Problema e si personalul care se infectează în masă. În Franța, personalul infectat e chemat la lucru. Nu mai au oameni să asigure gardă, continuitate. Și nu e vorba doar de sectorul sanitar”, a adăugat Arafat.

ADVERTISEMENT

Autoritățile mizează, în continuare, pe vaccinare și măști

În intervenția sa televizată, Raed Arafat i-a sfătuit pe cetățeni să respecte în continuare recomandările legate de igienă și distanțare socială emise de către autorități la începutul pandemiei.

În plus, el a vorbit despre vaccinare și a precizat faptul că vaccinarea împotriva Covid-19 funcționează într-un mod asemănător serului antigripal. Astfel, acestea nu oferă nu protejează în mod absolut împotriva îmbolnăvirilor. Cu toate acestea previn cazurile grave.

ADVERTISEMENT

“Legal, acum mergem pe implementare măștilor pe interior și exterior și recomandarea și rugămintea ca oamenii să nu mai asculte bazaconiile care se spun despre vaccinare. Vaccinarea nu împiedică infectarea, lucru valabil și la vaccinul antigripal, dar te ajută să nu faci o formă gravă”, a mai explicat Raed Arafat.

În timpul intervenției sale, Raed Arafat a ținut să atragă atenția asupra faptului că specialiștii internaționali continuă să recomande vaccinarea pentru a putea ține sub control evoluția valului 5.

Arafat a explicat faptul că în condițiile actuale, anumite țări continuă vaccinarea și că au redus intervalul dintre dozele cu numărul 2 și 3 la doar patru luni distanță.

ADVERTISEMENT