News

Raed Arafat îi avertizează pe români să fie pregătiţi în caz de blackout. Şeful DSU a enumerat obiectele esenţiale care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie

Raed Arafat spune că România s-ar putea confrunta cu pene masive de curent în această iarnă. Şeful DSU a anunţat controale la spitale şi le-a făcut recomandări cetăţenilor
27.11.2022 | 21:40
Raed Arafat ii avertizeaza pe romani sa fie pregatiti in caz de blackout Seful DSU a enumerat obiectele esentiale care nu trebuie sa lipseasca din nicio gospodarie
Raed Arafat îi avertizează pe români să se pregătească pentru un blackout masiv
ADVERTISEMENT

Raed Arafat. şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), i-a avertizat duminică pe români să fie pregătiţi pentru pene majore de curent în perioada următoare, subliniind că le-a solicitat deja prefecturilor să verifice dacă spitalele şi alte instituţii esenţiale sunt pregătite în cazul unui blackout masiv.

Ce trebuie să conţină trusa de urgenţă, indicaţiile lui Arafat

Raed Arafat a vorbit despre posibila întrerupere a alimentării cu energie electrică în contextul iernii care urmează să se instaleze şi nu neapărat a conflictului ruso-ucrainean, care a privat deja de electricitate jumătate din Republica Moldova, în această săptămână.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să fim pregătiţi, indiferent că avem sau nu război lângă noi, pentru că un motiv de întrerupere a curentului, nu neapărat pe o ţară întreagă, dar pe unele zone, pe o durată mai îndelungată îl reprezintă furtunile şi condiţiile meteo extreme.

Am trecut prin această situaţie la sfârşitul lui 2017, începutul lui 2018, în vestul ţării şi în sudul ţării şi a trebuit să asigurăm generatoare pe o durată mai lungă, pe câteva zile, până s-a reuşit repararea sistemului de transport şi ajungerea curentului către cetăţeni”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Şeful DSU le-a reamintit românilor ce trebuie să conţină trusa de urgenţă pe care trebuie să o aibă la îndemână în cazul unei pene de curent de lungă durată.

Astfel, fiecare gospodărie trebuie să deţină o sursă de iluminat, tip lanternă, să aibă rezerve de hrană neperisabilă, minim 2 litri de apă de persoană/zi, pentru cel puţin trei zile, cât şi o rezervă de medicamente pentru persoanele cu probleme cronice. Toate aceste componente ale trusei de urgenţă trebuie să fie într-o cantitate suficientă pentru a acoperi nevoile unei familii timp de minim 72 de ore.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, Raed Arafat a mai arătat că a trimis deja o adresă către prefecţi pentru a verifica dacă spitalele şi alte instituţii au sau nu generatoare. “Spitalele ne interesează în primul rând pentru că acolo impactul, dacă spitalul nu e pregătit, dacă generatorul nu merge, impactul este imediat pe pacienţii din spital”, a spus Raed Arafat.

Totuşi, şeful DSU a arătat că şi alte entităţi trebuie să fie pregătite corespunzător pentru a face faţă unei întreruperi a alimentării cu energie. “Alte instituţii sau entităţi la care ne uităm sunt benzinăriile. Dacă rămâi fără curent o perioadă îndelungată, nu poţi alimenta maşinile, dacă nu poţi alimenta maşinile, nici maşinile de ambulanţă, nici pompierii nu pot să alimenteze”, a mai subliniat Arafat.

ADVERTISEMENT
Tags: