News
notix pixel id

Raed Arafat îi liniștește pe români: „Avem resurse, avem de toate. Putem suplimenta cu 400 de paturi la ATI dacă trebuie”

20.10.2020 | 21:42
Raed Arafat îi liniștește pe români: „Avem resurse, avem de toate. Putem suplimenta cu 400 de paturi la ATI dacă trebuie”
Raed Arafat le transmite românilor că țara noastră nu ajunge ca Italia. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Raed Arafat dă asigurări tuturor românilor că situația nu e momentan dramatică, deși există deja o comparație cu situația din Italia de la începutul pandemiei.

În acel moment medicii au ajuns să aleagă pe cine salvează și pe cine lasă să moară, însă Arafat dă asigurări că România e departe de acel scenariu.

Mai mult, Arafat a dat asigurări că România „are de toate” și va putea suplimenta cu 400 numărul de paturi din Terapie Intensivă dacă va fi cazul.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat le dă asigurări românilor că țara noastră nu poate ajunge la fel de rău ca Italia

Nu suntem acolo (n.r. unde era Italia la început de pandemie), avem resurse, avem de toate. Noi avem stocuri, putem suplimenta vreo 200 de paturi, chiar 400 de paturi de ATI”, s-a lăudat Arafat.

În același timp, Arafat le cere medicilor să dea dovadă de caracter și să lucrez în condiții de stres, pentru că într-o pandemie nimeni nu își permite luxul să lucreze în condiții normale.

ADVERTISEMENT

Am sprijinit, detașat oameni, făcut tot ce putem să sprijinim efortul lor, dar suntem într-o situație care nu e normală. Nu putem căuta normalitatea în situația în care ne aflăm acum.

Modul de lucru normal se schimbă, am trimis medici acolo, nu doar acolo și în alte zone ale țării. Trebuie să înțelegem că situația necesită efortul tuturor. Înțeleg că sunt obosiți, că sunt suprasolicitare, dar pandemia nu ne scutește.

ADVERTISEMENT

E imposibil să garantăm condiții de normalitate. La Ploiești, să nu programezi număr mare de operații să aloci medici de la Terapie Intensivă să lucreze pe partea Covid pe lângă cei detașați.

Din cei 6 medici, 2 voi lucra pe Covid, acolo e presiunea mare. Creșterea numărului cazurilor e evidentă, de aceea cresc și în Terapie Intensivă”, a explicat Arafat.

ADVERTISEMENT

Peste 250 de localități au depășit rata de incidență de 3 la mie

De asemenea, șeful DSU a anunțat că peste 250 de localități au depășit deja rata de incidență de 3 la mie, lucru îngrijorător.

„Sper să fie măsuri eficiente. Avem 615 localități care au incidență între 1.5 și 3, 255 care au depășit incidența de 3 la mie. Ca municipii avem 44 de municipii între 1.5 și 3 la mie, avem 50 de orașe care sunt între 1.5 și 3, 22 de municipii care sunt peste 3 la mie, 15 orașe care sunt peste 3 la mie.

ADVERTISEMENT

București, Cluj, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, toate au depășit 3 la mie.

4000 de cazuri pe zi înseamnă număr important de cazuri la Terapie Intensivă. Am avut azi discuție foarte bună cu domnul Tătaru, s-au găsit soluții, sunt convins că soluțiie nu sunt convenabile.

La un moment dat, toate spitalele vor primi Covid, vrem să minimalizăm impactul pe spitalele de urgență, dar trebuie să facă față cazurilor care ajung la ele și nu există loc în altă parte pentru ele. Altfel o să ne trezim cu cazurile în UPU și o să încercăm să le transferăm și să nu găsim nici în locurile respective.

Avem țări prietene, Olanda, Belgia, Franța. Din Belgia s-au transferat bolnavi în Olanda. Olanda are și ea discuții unde transferă, cum facem. Toate țările tratează ca o situație de suprasolicitare, o catastrofă să zicem, unde solicitările sunt mai mari ca posibilitățile.

Cam 20-30% din bolnavi din cei de Terapie Intensivă poate au nevoie de oxigen. La Ploiești există 6 specialiști și am transferat și 4 rezidenți. Da, secția Covid a fost dusă de rezidenți, sunt foarte bine pregătiți”, a adăugat Arafat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri