News

Raed Arafat îi sfătuiește pe vaccinații ”la chiuvetă” spitalizați să recunoască: ”E important pentru un tratament corect”

Șeful DSU, Raed Arafat, a transmis un mesaj către cei vaccinați ”la chiuvetă”. Medicul i-a sfătuit să recunoască acest lucru în momentul în care ajung la spital, pentru a primi un tratament adecvat.
05.11.2021 | 19:05
Raed Arafat ii sfatuieste pe vaccinatii la chiuveta spitalizati sa recunoasca E important pentru un tratament corect
ADVERTISEMENT

Conform ultimelor date oferite de autorități, tot mai multe persoane din România sunt depistate cu adeverințe false de imunizare. Acestea survin după așa-zisele vaccinări fictive, ”la chiuvetă”.

Într-o conferință de presă susținută vineri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a transmis un mesaj celor aflați în această situație.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat îi sfătuiește pe vaccinații ”la chiuvetă” spitalizați să recunoască: ”E important pentru un tratament corect”

Șeful DSU a fost întrebat în cursul acestei zile despre cazurile tot mai numeroase ale unor persoane care au intrat în posesia unor certificate false de vaccinare fără a primi vaccinul.

Sfatul lui Raed Arafat este ca persoanele vaccinate ”la chiuvetă” care ajung la spital să spună medicului situația reală pentru a primi tratamentul optim.

ADVERTISEMENT

”La o persoană vaccinată, care face boală, riscurile să evolueze spre o formă gravă este mult mai mic, faţă de o persoană nevaccinată. Asta poate să facă diferențieri la aplicarea tratamentelor.

Dacă persoana spune că e vaccinată şi ştie că nu este, riscă ca medicul să ia o decizie greşită şi să nu intre pe anumite scheme de tratament.

ADVERTISEMENT

Dacă o persoană este pozitivă şi ajunge la medic, va trebui să spună clar medicului care este statusul ei real, ca medicul să ia decizia corectă cu privire la tratament”, a precizat şeful DSU.

Totodată, oficialul din MAI i-a îndemnat pe pacienții care se îmbolnăvesc cu Covid-19 să spună medicilor adevărul cu privire la vaccinare, fără teama de ”a se trezi cu dosar penal”.

ADVERTISEMENT

”Am zis, clar, că persoanele nevaccinate să spună medicului că sunt nevaccinate, pentru stabilirea unei scheme de tratament corecte. Medicul, clar, are obligația să păstreze secretul pacientului şi să nu-l reclame mai departe şi să folosească această informaţie pentru stabilirea tratamentului pacientului.

Adică pacientul nu ar trebui să aibă teamă că, dacă spune medicului, atunci se va trezi pacientul cu dosar penal şi mai degrabă pacientul să spună medicului care îl tratează că totuşi nu este vaccinat corect, pentru ca medicul să stabilească care este demersul terapeutic corect”, a explicat Arafat.

Peste 1.000 de certificate false de vaccinare depistate de Poliția Română

Într-o conferință de presă organizată vineri la sediul MAI, purtătorul de cuvânt al ministerului, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a anunțat că peste 360 de dosare penale sunt în lucru în ceea ce privesc fraude în procesul de eliberare a peste 1.100 de certificate și adeverințe de vaccinare.

”Vă informăm că în prezent sunt în lucru 366 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a peste 1.100 de certificate și adeverințe de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 868 de persoane”, a anunțat oficialul MAI, potrivit unui comunicat oficial.

ADVERTISEMENT