News

Raed Arafat, învins în instanță. Obligativitatea măștii în spații publice deschise, declarată ilegală

23.12.2020 | 23:00
Raed Arafat invins in instanta Obligativitatea mastii in spatii publice deschise declarata ilegala
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel București a decis că articolul privind obligativitatea purtării măștii în spații deschise pentru a limita răspândirea noului coronavirus este ilegal, dând astfel câștig de cauză Minodorei Ion, avocata care a acționat în instanță Departamentul pentru Situații de Urgență.

Concret, aceasta a solicitat instituției conduse de Raed Arafat să pună la dispoziția magistraților întreaga documentație care a stat la baza emiterii ultimelor două ordine de carantinare a municipiului Constanța, sub sancțiunea amenzii.

ADVERTISEMENT

Prin demersul său, avocata speră ca atât DSU, cât și alte instituții din țară să-și piardă dreptul de a impune populației să poarte masca de protecție în spațiile publice deschise. O eventuală menținere a soluției și în apel ar crea fără doar și poate un precedent, astfel încât să existe decizii similare și în restul țării.

Curtea de Apel București a desființat ordinul privind obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Ministerul Afacerilor Interne.

ADVERTISEMENT

Respinge acţiunea formulată împotriva pârâtului Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Ministerul Afacerilor Interne, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Admite excepţia tardivităţii cererii de chemare în judecată iniţiale.Respinge cererea de chemare în judecată iniţială, ca tardiv formulată. Admite cererea completatoare.

ADVERTISEMENT

Anulează parţial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, în sensul înlăturării sintagmei „…şi deschise”.

Cu recurs în maxim două zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal.Pronunţată în şedinţă publică azi 23.12.2020”, se arată în minuta magistraților Curții de Apel București.

ADVERTISEMENT

Menținerea soluției și în apel ar elimina obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise din Constanța și ar putea crea un precedent. Cu alte cuvinte, nu este exclus să asistăm pe viitor la decizii similare și în restul țării.

Reacția DSU după înfrângerea suferită în instanță

În temeiul Legii 136/ 18 iulie 2020, șeful Departamentului pentru Situații de urgență a emis ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, pentru Municipiul Constanța în baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța emisă la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța și în baza evaluării epidemiologice avizată de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Ulterior acestei forme legale de limitare a răspândirii noului virus, în aria teritorială anterior enunțată, șeful DSU, dr. Raed Arafat, în urma aceleași proceduri de avizare, conform Legii 136/iulie 2020 descrisă mai sus( CJSU Cosntanța – DSP Constanța – INSP) a emis alte două ordine de prelungire a carantinei zonele, timp de 14 zile fiecare, în vederea limitării răspândirii Coronavirusului SARS-CoV-2, în municipiul Constanța.

În ceea ce privește prevederea prin care se constituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și deschise, reiterăm articolul prevăzut în ultimul Ordin de prelungire a carantinei zonele pentru municipiul Constanța, astfel :

Art.4 – “Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să se acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spații închise și deschise.”

Totodată, baza legală a acestui ordin o constituie Hotărârea de Guvern nr.1065 din 11 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, în Anexa 2 privind măsurile pentru asigurarea rezilienței comunităților se prezintă următoarele:

Articolul 1

În condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) și ale art. 13 lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Din datele centralizate la nivelul CNCCI care indică situația/ evoluția zonelor aflate sub incidența carantinei teritoriale, prin ultimul comunicat de presă diseminat opiniei publice în data de 14 decembrie 2020 am evidențiat eficiența impunerii măsurilor de carantinare zonală luate de autoritățile direct implicate în gestionarea situației sanitare dificile existente și totodată scăderea incidenței la mia de locuitori prin respectarea tuturor măsurilor în zonele carantinate de către toți cetățenii.

În scopul menținerii sănătății populației, dorim să adresăm un apel tuturor cetățenilor care ne sunt parteneri în această criză sanitară și anume, să respecte măsurile de limitare a răspândirii noului Coronavirus, să poarte mască de protecție, să manifeste atenție sporită igienei și să evite zonele aglomerate”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT
Tags: