News

Raed Arafat, primele măsuri după cazul Caracal. Secretarul MAI cere vânzarea de cartele de telefon doar cu buletinul

28.07.2019 | 14:01
Raed Arafat primele masuri dupa cazul Caracal Secretarul MAI cere vanzarea de cartele de telefon doar cu buletinul

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a făcut primele declarații despre cazul Caracal. El a fost numit de Viorica Dăncilă la conducerea unui grup de lucru format din ministere și instituții ale statului care ar trebui să găsească soluții ca o astfel de situație să nu se mai întâmple. Arafat a prezentat concluziile primei întâlniri a acestui grup și a spus, printre altele, că ar trebui să fie vândute cartele telefonice doar cu buletinul pentru o identificare cât mai ușoară a apelantului în caz de urgență majoră.

Raed Arafat, primele concluzii după cazul Caracal

 “S-a decis crearea unui grup interministerial pentru rezolvarea situațiilor de acest gen. Am convocat acest grup de lucru pentru o întâlnire și am avut o primă discuție în legătură cu propunerile pe care le vom înainta Guvernului. Avem 15 zile la dispoziție să întocmim un raport și ce demersuri au fost despre modernizarea sistemului de localizare și care sunt măsurile pe care le propunem pentru a urgenta ameliorările pe care le vrem în sistem.  Spun câteva din cele discutate.

Pe termen scurt există o aplicație a STS și care trebuie promovată până la implementarea unui alt sistem. Populația trebuie să o descarce. Nu e soluția definitivă. Tot pe termen scurt, va trebui să găsim o soluție pentru implementarea sistemului AML (Advanced Mobile Location). Vom propune modificări ale legii așa încât să poată fi adoptate prin OUG. S-a ridicat problema consimțământului persoanei care apelează 112. Acest lucru trebuie să apară în legislație”, a declarat Raed Arafat ăn cadrul unei conferințe de presă de la sediul MAI.

Raed Arafat, primele precizări după cazul Caracal

Arafat: Sistemul AML să fie disponibil cât mai repede

Natura apelului 112 trebuie modificată. Este doar un apel de voce, nu intră și apelul de date. Trebuie făcută o modificare în lege care să specifice acest lucru. Trebuie să fie semnat contractul de către STS pentru modernizarea sistemului 112 (…) Sperăm ca primele modificări legislative să aibă loc la începutul lui septembrie, pentru a implementa cât mai repede sistemul AML.”, a spus Raed Arafat.

Totodată, Raed Arafat a cerut ca vânzarea de cartele de telefon să se facă doar cu buletinul pentru a identifica mai ușor apelantul în caz de urgență, prin realizarea unei corelări între numărul de telefon și identitatea sa. El a mai spus că apelurile anonime nu ar putea fi identificate.

Tags: