News

Raed Arafat, reacţie după ancheta DNA privind achiziţiile: “Se puteau face mai târziu! Nu fugim nicăieri!”

21.05.2020 | 21:57
Raed Arafat reactie dupa ancheta DNA privind achizitiile Se puteau face mai tarziu Nu fugim nicaieri
Raed Arafat, reacţie după ancheta DNA privind achiziţiile: "Nu suntem împotriva controalelor, dar se puteau face mai târziu!" Foto: Inquam Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Raed Arafat a vorbit despre anchetele declanşate de DNA privind achiziţiile de materiale sanitare pe perioada pandemiei de coronavirus. Şeful DSU spune că nu se teme de controale, însă crede că acestea ar putea să vină mai târziu fiindcă acum este importantă pregătirea pentru un eventual val doi al epidemiei. 

Raed Arafat, reacţie după ancheta DNA privind achiziţiile: “Nu suntem împotriva controalelor”

”S-a interpretat greșit ce am zis. Nu sunt împotriva controalelor. Nu mi-e teama de controale. Daca cineva a facut un act de coruptie intentionat sa raspundă. Dar acum trebuie sa fim toti uniti.

ADVERTISEMENT

Avem o fereastră de timp acum ca să nu ne prindă nepregatiți un eventual val doi la toamnă și nu trebuie să pierdem timpul. Controalele sunt bine venite, dar noi putem fi controlati si mai târziu că nu fugim nicăieri si trebuie să ne pregătim acum”, a declarat Arafat.

DNA a deschis 33 de dosare penale pentru achiziţii publice de echipamente medicale în perioada stării de urgenţă. Anunţul a fost făcut de şeful instituţiei, procurorul Crin Bologa:

ADVERTISEMENT

“Există oameni și companii care au înțeles să profite de pe urma acestei pandemii”, a afirmat Bologa într-o conferință de presă. El a afirmat că în aceste dosare sunt vizate și persoane cu funcții importante în cadrul autorităților contractante.

“Hotărârea procurorilor de a-şi face datoria prevăzută de lege şi nu datoria indicată de persoanele publice”

Procurorul şef al DNA a precizat că în 25 din cele 33 de dosare penale deschise pentru achiziţii medicale în perioada pandemiei s-au sesizat din oficiu. În aceste cauze se fac cercetări privind încălcarea prevederilor legale în legătură cu organizarea, atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice directe a unor echipamente de protecţie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sunt vizate achiziţii de măşti medicale neconforme, considerate periculoase şi interzise în Uniunera Euroopeană.

Raed Arafat spune că cine a ocolit birocraţia în acest moment pentru achiziţii sanitare nu ar trebui să fie pedepsit. Însă, şeful DNA i-a dat replica secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne:

ADVERTISEMENT

“Le-am şi citit, le-am şi auzit şi reafirm hotărârea procurorilor de a-şi face datoria prevăzută de lege şi nu datoria indicată de persoanele publice. Nouă ni se par mult mai grave infracţiunile săvârşite în contextul pandemiei, decât în context normal.

Infracţiunile de corupţie sunt grave indiferent când s-au săvârşit, dar acum sunt cu atât mai grave cu cât pun în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor. Vă pot confirma că am auzit aceste declaraţii, dar noi ne ghidăm după prevederile legale şi ne vom face datoria indiferent despre cine este vorba“, a afirmat șeful DNA.

ADVERTISEMENT