News

Raed Arafat, scenariu negru pentru România: Ne sperie cel mai mult

13.08.2020 | 22:06
Raed Arafat scenariu negru pentru Romania Ne sperie cel mai mult
ADVERTISEMENT

Raed Arafat a declarat astăzi că „libertatea e mai presus decât viața”. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență crede că aceste lucru poate fi spus decât în nume propriu, pentru că orice drept are o limită atunci când există un impact asupra comunității.

Arafat spune că problemă majoră a acestei pandemii este efectul pe care îl are asupra sistemului sanitar. Se poate ajunge la situații în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții care trăiesc și mor.

ADVERTISEMENT

Asta ne sperie cel mai mult (…) Aici intervine triajul. Sună cinic, dar asta este medicina de dezastru, când nu sunt resurse”, a declarat Raed Arafat pentru Digi 24.

Raed Arafat, mesaj ferm pentru cei care nu cred în Covid

Raed Arafat crede că cine susține că libertatea este mai importantă decât viața nu o poate spune și în fața familiilor care pierd persoane dragi. Acest principiu nu poate fi adresat nici medicilor care vor fi nevoiți să ia asemenea decizii, a explicat șeful DSU.

ADVERTISEMENT

În opinia lui Arafat, România acum se află în fața unui moment important, un moment care necesită o atenție mare. Situația s-ar putea înrăutăți dacă lumea nu este atentă.

„Este un moment care necesită o atenție mare și necesită o reacție, mai ales o înțelegere din partea populației și aici am mai spus acest lucru și îl mai spun: să lase la o parte toate manipulările și poveștile. Ultima care mi-a plăcut foarte mult, cu unul care urla în Piața Victoriei că libertatea este mai presus decât viața. Da, când e vorba de viața ta și de libertatea ta poți să decizi acest lucru și să spui că libertatea e mai presus decât viața, dar acest lucru nu te califică să spui asta în numele meu sau al dvs sau al altuia.”

ADVERTISEMENT

”Aici vorbim de niște reguli de bază, reguli simple, dacă cineva nu vrea să respecte aceste reguli și sunt destui, riscul este că impactul lor va fi asupra vieții celorlalți. (…) Mă întorc la domnul care urla că libertatea lui este mai presus decât viața. Nu cred că acest lucru o să poată să-l spună în fața familiilor și pacienților care vor ajunge în această situație, nici în fața medicilor care se vor confrunta cu această situație (de a alege pe cine salvează – n.r.). Este un lucru extrem de grav să manipulezi și să te joci cu această situație”, a declarat Raed Arafat pentru Digi 24.

Raed Arafat nu crede că în acest moment situația este scăpată de sub control. În plus, șeful DSU, spune că starea de alerta va fi prelungită vineri.

ADVERTISEMENT