ADVERTISEMENT
News

Raed Arafat: studenții la Medicină și rezidenții, cooptați în prima linie în lupta împotriva Covid-19. Ce beneficii vor avea

Autor: Cerasela Stafie | 12.11.2020 | 21:43
Raed Arafat: studenții la Medicină și rezidenții, cooptați în prima linie în lupta împotriva Covid-19. Ce beneficii vor avea
Raed Arafat s-a vaccinat anti-COVID la Spitalul de Urgență „Prof. dr. Dimitrie Gerota” București Sursa foto: euractiv.ro

Raed Arafat anunță că medicii rezidenți și studenții la Medicină vor putea să ajute sistemul medical românesc în lupta cu SARS-COV-2. Aceștia vor fi remunerați și vor semna contracte de voluntariat.

ADVERTISEMENT

Acestea fac parte din propunerea unei Ordonanțe de Urgență, aflată la prima citire, după cum anunță șeful DSU. Arafat a menționat care sunt prevederile acesteia și cum o să suplimenteze numărul angajaților din sistemul sanitar.

Secretarul de stat explicat, în mod detaliat, propunerea unui proiect de volunariat prin care medicii rezidenți, indiferent în ce an, și stundeții la medicină vor ajuta sistemul medical românesc în această perioadă, în care este greu încercat.

Arafat cooptează studenții la Medicină și medicii rezidenți în prima linie împotriva Covid-19

„Prevederile Ordonanței de Urgență acordă drept de liberă practică, temporară, medicilor absolventi ai Facultăților de Medicină, medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire în rezidențiat, pe durata situației cu care ne confruntăm cu virusul SARS-COV-2.

ADVERTISEMENT

Astfel, studenții vor putea să lucreze sub supraveghere în spitale și să asiste în secțiile în care sunt îngrijiți pacienții care suferă de Covid-19.”, a declarat secretarul de stat.

„Totodată, în colaborare cu Consiliul Rectorilor și cu rectorii universităților care pregătesc studenți în medicină și studenți în asistență medicală generală, deci asistenți cu studii superioare, astfel încât să se organizeze un program de voluntariat, unde stundenții pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor”, spune Arafat.

Astfel, studenții, pe „bază de recrutare ca voluntar, vor fi repartizați și vor semna contracte de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele unde vor fi repartizați, vor lucra în unitățile sanitare din județele respective sub coordonarea unei persoane, desemnată de unitatea sanitară.

ADVERTISEMENT

La fiecare lună se așteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar la finalul fiecarei luni, studentul va primi un premiu, în cuantum de 2500 de lei. Plus, cei care vor fi în alte localități decât centrele universitare unde studiază sau localitățile de domiciliu sau reședință, vor primi o diurnă, plus cazarea și masa gratuite din partea autorităților sanitare unde vor activa.

„Cred că acestea sunt măcuri extrem de importante pentru noi, astfel încât să creștem capacitatea sistemului. Stundeții vor ajuta mediul sanitar, vor lucra alături de asistenți, alături de medici”, a încheiat acesta.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT