ADVERTISEMENT
News

Raed Arafat susține că România e ținta unui atac hibrid. Ce crede șeful DSU despre scenariul cu 1.600 de cazuri de infectare cu Covid-19 pe zi

Autor: Flaviu Popa | 16.07.2020 | 23:50
Raed Arafat susține că România e ținta unui atac hibrid. Ce crede șeful DSU despre scenariul cu 1.600 de cazuri de infectare cu Covid-19 pe zi
Raed Arafat le răspunde tuturor celor care cred că noul coronavirus este doar o invenție. Sursa foto: hepta.ro

Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, crede că România va depăși cu ușurință cele 777 de cazuri noi.

ADVERTISEMENT

Șeful DSU a condamnat negaționiștii și mesajele lor care sunt răspândite pe Facebook și induc oamenii în eroare.

Mai mult, Arafat avertizează că România, la fel ca și restul țărilor din Uniunea Europeană, este ținta unui atac hibrid.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat crede că România e ținta unui atac cibernetic

„Noi nu am terminat valul 1. Singura soluție e oprirea modului în care se răspândește. Trebuie să pregătim următoarea fază. Trebuie să avem ce ne trebuie să fim pregătiți mai ales pentru toamnă. Să încercăm să limităm pe cât se poate răspândirea. Să ajungem cu mesajele la oamenii de rând”, a precizat Raed Arafat în direct la B1 TV.

Calculul autorităților anunță că în luna august România ar putea avea 1.600 de cazuri de infectare la 24 de ore, scenariu care îi dă emoții lui Arafat.

ADVERTISEMENT

„Este un calcul făcut împreună cu INSP, pe baza modului în care crește numărul cazurilor. Acest număr poate fi redus, dacă oamenii respectă regulile. Deja suntem la un nou record azi. Situația nu e deloc OK din punct de vedere al creșterii numărului de cazuri. Mesajele de negaționism răspândite pe toate mediile nu fac decât, dacă ele sunt ascultate, să distrugă lupta împotriva coronavirusului. Suntem sub o formă de atac hibrid. Nu se întâmplă doar la noi”, a declarat Arafat, potrivit Libertatea.

Șeful DSU a precizat că este extrem de important ca persoanele asimptomatice să fie izolate, pentru a nu transmite boala mai departe.

ADVERTISEMENT

„Pacientul și acum va putea să refuze tratamentul, dar problema izolării nu mai e doar problema lui. Problema carantinării nu mai e problema pacientului, e a comunității. Pacientul nu mai poate să aibă o decizie absolută în acest sens. Dar asta s-a cerut (ca pacientul să aibă posibilitatea de a ataca în instanță) Am avut parte de tragedii. Unii în trei zile s-au agravat sau chiar au decedat. Nu a fost o exagerare când am spus că trebuie monitorizat, că nu știi cum evoluează. Pacientul poate fi investigat până în 48 de ore. Pacientul, dacă nu vrea, poate sesiza DSP, care emite act de izolare, ce poate fi contestat în instanță”, a adăugat Arafat.

În încheiere, Arafat i-a criticat pe acei medici care contestă informațiile prezentate de autorități: „Cei care comentează acest lucru cu vehemență cred că nu au stat de vorbă cu colegii epidemiologi, cu colegii de la Infecțioase. Când OMS îți spune că e pandemie, nu mai stai să te joci. Sistemele sanitare nu erau pregătite, erau setate pe câți bani aduc pacienții, pe câți bani sunt cheltuiți cu pacienții. Ce a fost în Italia e dezastru, ce e în SUA e dezastru. Unii au respectat regulile că știau că trebuie, alții, de teamă și alții n-au respectat deloc, crezând că nu vor fi luate măsuri”.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!