News

Raed Arafat taie din elanul românilor: “Nu cred că deschiderea mall-urilor va fi printre măsurile luate”

04.05.2020 | 08:29
Raed Arafat taie din elanul romanilor Nu cred ca deschiderea mallurilor va fi printre masurile luate
Raed Arafat taie din elanul românilor: "Nu cred că deschiderea mall-urilor va fi printre măsurile luate". Sursa: INQUAM Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a mai tăiat din elanul românilor şi susţine că, cel mai probabil, mall-urile nu se vor deschide după data de 15 mai, când vor fi luate primele măsuri de relaxare. 

Raed Arafat taie din elanul românilor: “Nu cred că deschiderea mall-urilor va fi printre măsurile luate”

Arafat susţine că zonele în care sunt focare, restricţiile nu vor fi relaxate. De exemplu, în Suceava, primul oraş în carantină totală, regulile vor rămâne la fel de stricte până când se va rezolva problema.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat susţine că mall-urile nu se vor deschide foarte repede şi nici alte locuri care să predispună la aglomeraţie: “Nu foarte repede, nu ştiu. Vor fi măsuri care vor fi luate în prima fază, după 15. Nu cred că mall-urile vor fi printre primele măsuri luate.

Unde ai loc de aglomeraţie mare şi nu este esenţial, încă se aşteaptă în prima fază. Lumea nu ştie cum va fi, noi nu ştim dacă după primele măsuri vom vedea o creştere, vom vedea o stabilitate sau dacă suntem în scădere.

ADVERTISEMENT

Vedeţi într-o zi suntem cu un număr de cazuri, în altă zi cu altul şi suntem aşa acum, nu suntem cu un trend în fiecare zi mai puţin de celălălt”, a transmis Arafat.

Secretarul de stat propune suplimentarea mijloacelor de transport în comun!

Raed Arafat susţine că mijloacele de transport în comun ar trebui suplimentate pentru evitarea aglomeraţiei, o altă măsură fiind aceea ca angajaţii să vină în intervale orare diferite la muncă şi, la fel când vine vorba de plecat.

ADVERTISEMENT

“Trebuie analizat dacă în zonele unde avem metroul aglomerat sau autobuzele aglomerate, se impune suplimentarea lor, chiar dacă va fi un cost. Ca să previi asta trebuie să păstrezi anumite lucruri la locul de muncă. Adică nu toată lumea trebuie să lucreze acasă şi nu toată lumea la ora 9 la lucru sau la 8.

Unii să vină la 8, unii la 9, unii la 10 şi să îi învăţăm să nu plece mai devreme. Toţi cei care vin la 10 să plece 9 de acasă, cei care vin la 9 să plece la 8 de acasă”, a explicat şeful DSU.

ADVERTISEMENT

“Decizia legată de transporturile aeriene nu o putem lua noi, va fi o decizie europeană”

Secretarul de stat din MAI susţine că o decizie legată de transporturile aeriene va fi luată la nivel european: “Decizia legată de transporturile aeriene nu o putem lua noi, va fi o decizie europeană. Pentru că industria transportului aerian să zicem va trebui să se adapteze. Ce vom face? Scanăm oamenii înainte să se urce în avion şi cine e bolnav nu îl lăsăm să urce?

Asta ar fi o soluţie foarte bună pentru a-i proteja oe cei care sunt în avion. Punem locuri libere între oameni în avion, astfel încât să nu stea unul lângă celălalt şi să ne trezim că se transmite infecţia pentru că stau aproape. Astea toate sunt măsuri care trebuie gândite”, a explicat Arafat.

ADVERTISEMENT
Tags: