News

Raed Arafat trage un puternic semnal după explozia cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19

03.08.2020 | 08:32
Raed Arafat trage un puternic semnal dupa explozia cazurilor de imbolnavire cu COVID19
ADVERTISEMENT

În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.075 de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, din 14.215 teste, dar și 34 de decese (22 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Galați, Gorj, Mehedinți, Prahova, Teleorman, Timiș, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani. Situația tinde să devină critică și în secțiile de Terapie Intensivă, unde sunt internați în momentul de față 412 pacienți, iar numărul lor crește pe zi ce trece.

ADVERTISEMENT

Având în vedere toate datele de mai sus, Raed Arafat a tras un puternic semnal de alarmă, îndemnând populația să verifice cu mare atenție sursele din care se informează și să respecte toate măsurile sanitare. Cât despre asimptomatici, studiile recente arată că aceștia prezintă cel mai mare risc de transmitere a virusului.

Raed Arafat avertizează: „Asimptomaticii sunt călcâiul lui Ahile în lupta cu virusul”

Dacă 70-80 la sută din populație respectă regulile și știu că trebuie să-i apere pe ceilalți și să se apere pe ei, dacă rămâne un procent care nu respectă și acest procent circulă, nu poartă mască, acest procent va afecta pe restul oamenilor.

ADVERTISEMENT

A fost o discuție care a indus foarte multă lume în eroare – discuția pe asimptomatic. NU! Asimptomaticul are virusul și transmite și sunt multe studii la acest moment. Cel puțin câteva din ele le-am primit de la un coleg din Statele Unite, medic implicat direct în tratamentul pacienților cu COVID.

Toate studiile avertizează asupra faptului că asimptomaticii transmit. Unul din studii spune că asimptomaticul este tendonul lui Ahile în lupta cu acest virus”, a declarat Raed Arafat, duminică, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

„Acolo unde regulile nu sunt respectate, măsurile coercitive trebuie să fie aplicate”

Deci despre măsurile ferme este clar că noi nu putem să spunem că vina o are întreaga populație. Populația în mare parte respectă, toţi indicatorii arată că în mare parte populaţia respectă regulile și chiar sunt atenţi la aceste aspecte.

Acolo unde regulile nu sunt respectate, acolo unde se încalcă aceste reguli, atunci măsurile coercitive trebuie să fie aplicate. Deci altfel nu putem opri răspândirea virusului şi nu putem opri creșterea numărului cazurilor.

ADVERTISEMENT

Plus zonele care sunt afectate, acolo unde avem zone afectate care depășesc o anumită cifră, atunci va trebui poate să luăm măsuri suplimentare de izolare, de carantinare a zonei ca să putem să limităm răspândirea virusului în afara zonei respective. Deci astea pot fi măsurile principale, ferme care pot să fie luate”, a mai spus șeful DSU.

Cât despre situația din secțiile de Terapie Intensivă, aceasta tinde să devină critică, în condițiile în care jumătate din locurile disponibile sunt deja ocupate. Mai concret, în 430 din cele 853 de paturi disponibile se află pacienți cu forme severe de COVID-19.

Despre vaccinul anti-covid

„ Cum au zis și cei de la OMS, până nu vedem vaccinul noi suntem obligați să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să știm că vaccinul nu va rezolva instantaneu situația pentru că ai nevoie de sute de milioane de doze ca să oprești răspândirea”, a dezvăluit Raed Arafat, duminică, la emisiunea ”Punctul de întâlnire cu Radu Tudor”

Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează și cu COVID am putea să ne trezim de fenomenul COVID-flu și va fi foarte greu și pentru medici.

Eu am speranța că vom putea să controlăm măcar să rămână un platou și să înceapă să scadă prin măsurile care să iau, dar speranța asta nu poate să depinde numai de noi și populația cred că în ultima perioadă a sesizat seriozitatea situației și datorită acestui lucru eu am speranța și mai mare ca un număr mai ridicat de populație să fie mai atentă și să respecte regulile și cu asta poate că reușim să controlăm situația și să începem să vedem o scădere”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT