News

Raed Arafat trage un semnal de alarmă: “Există riscul să apară noi focare, să avem creşteri. Trebuie să fim foarte atenţi”

01.05.2020 | 12:23
Raed Arafat trage un semnal de alarma Exista riscul sa apara noi focare sa avem cresteri Trebuie sa fim foarte atenti
Raed Arafat vorbește de un risc major după relaxarea măsurilor: ”Creșterea cazurilor poate să apară în 7-14 zile”. Sursa: INQUAM Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Șeful DSU, Raed Arafat, cere răbdare în rândul populației României și avertizează că riscul apariției unor focare de coronavirus e crescut dacă oamenii nu vor respecta măsurile de izolare până la 15 mai.

Raed Arafat cere răbdare și avertizează că riscul apariției unor focare de coronavirus e crescut

Chiar dacă mulți așteaptă cu nerăbdare data de 15 mai, una preconizată a fi a relaxării unor măsuri de izolare, secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, spune că următoarele două săptămâni trebuie tratate cu multă atenție.

ADVERTISEMENT

În opinia acestuia, o relaxare a populației în aceste zile ar putea face ca virusul să se intensifice și noi focare să apară în unele județe.

”Încă așteptăm evoluția să vedem unde mergem. Chiar dacă situația e mai bună, numărul cazurilor zilnice nu variază. Pentru a evita să ajungem în 1-2 săptămâni să spunem că trebuie amânate unele decizii de relaxare, trebuie să fim atenți.

ADVERTISEMENT

Rugăm toată populația să respecte regulile până în 15 mai. Cel mai important lucru este să respectăm cerințele autorităților

Dacă ne relaxăm prea devreme este riscul să apară noi focare, să avem creșteri și să avem o altă abordare a măsurilor de relaxare după mijlocul lunii viitoare”, a spus doctorul la Digi24.

ADVERTISEMENT

Măsuri graduale după 15 mai

Raed Arafat spune că, deși cazurile de coronavirus la nivel național nu cunosc o creștere accelerată în această perioadă, potențialul există, iar oamenii încă trebuie să stea acasă.

”Aceste zile ne arată că încă există un potențial de dezvoltare în zonele unde avem multe cazuri. De aceea oamenii trebuie să stea acasă. Am impus anumite restricții.

ADVERTISEMENT

Noi rugăm oameni să stea acasă, să respecte regulile, la fel ca de Paște. Îi rugăm să stea acasă și după aceea vor vedea că măsurile de relaxare vor fi treptate, graduale, compensatorii, tocmai pentru a putea conviețui cu virusul.”

Șeful DSU mai spune că autoritățile pregătesc o serie de măsuri etapizate, iar efectul lor va fi analizat și se va lua în calcul ce e de făcut ulterior.

”După fiecare măsuri, vor urma 1-2 săptămâni ca perioadă de evaluare. După aceea vedem dacă vom continua cu măsura respectivă”, a mai spus Arafat pentru postul de știri citat.

ADVERTISEMENT