News

Raed Arafat, un nou mesaj tăios către Alexandru Rafila pe subiectul SMURD: ”Nu poți compara mere cu pere”

Raed Arafat intensifică disputa cu ministrul sănătății, Alexandru Rafila, pe subiectul SMURD. Șeful DSU îi transmite un mesaj tăios oficialului din Guvern.
09.05.2022 | 09:00
Raed Arafat un nou mesaj taios catre Alexandru Rafila pe subiectul SMURD Nu poti compara mere cu pere
Disputa Raed Arafat - Alexandru Rafila pe subiectul sistemului medical de urgență continuă. Mesajul șefului DSU. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nicio săptămână fără atacuri între Raed Arafat și Alexandru Rafila pe subiectul sistemului medical de urgență.

Disputa Raed Arafat – Alexandru Rafila pe subiectul sistemului medical de urgență continuă. Mesajul șefului DSU

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a transmis un nou mesaj în conflictul public cu ministrul sănătății, Alexandru Rafila, pe subiectul SMURD.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat aduce noi argumente că această structură, de care s-a ocupat personal, trebuie să-și păstreze actuala apartenență și nu trebuie subordonată ministerului condus de medicul Rafila.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, duminică seara, Raed Arafat preia imagini de la o operațiune de salvare a doi copii care au căzut într-o râpă, după ce se răsturnaseră cu ATV-ul.

ADVERTISEMENT

În acest mesaj, șeful DSU subliniază că echipa SMURD acționează atât de profesionist tocmai pentru că a beneficiat de trei ani de pregătire adecvată.

”Acest caz face parte din așa-pretinsele numai 9% din cazurile sistemului de urgență rezolvate de SMURD! Trei ani a durat pregătirea colegilor piloți și a echipelor medicale împreună și cu salvamontiștii ca să coboare cu troliul și să execute astfel de misiuni extrem de delicate. Trei ani și o implicare directă a Serviciului de Salvare Aeriană REGA din Elveția, printr-un proiect finanțat de Confederația Elvețiană”, spune Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat: ”Nu poți compara mere cu pere. O să venim cu date concrete”

În același mesaj, șeful DSU vrea să mai combată o idee vehiculată în comunicările oficiale ale Ministerului Sănătății, potrivit căreia serviciile SMURD au o pondere nesemnificativă, pentru că rezolvă doar 9% din cazurile sistemului de urgență.

Arafat precizează că, dincolo de faptul că această cifră nu corespunde realității, raportarea este neadecvată, pentru că ”se compară mere cu pere”. Secretarul de stat din MAI mai spune că o să vină cu date concrete despre activitatea sectorului de urgență.

ADVERTISEMENT

”Ne lasă de înțeles într-un comunicat al Ministerului Sănătății că SMURD este nesemnificativ, pentru că rezolva doar 9%. Lăsând la o parte că procentul este unul greșit și comparația este făcută tendențios, chiar dacă am vorbi de 9%, fiecare viață contează. SMURD nu intervine la codul verde, ci intervine la cazurile de cod roșu și eventual galben. Nu poți compara mere cu pere.

O să venim cu date concrete despre activitatea sectorului de urgență unde fiecare componentă din acest sector are importanta ei și nu poate fi înlocuită”, mai adaugă Raed Arafat.

ADVERTISEMENT