News

Raed Arafat: “Unii oameni sună la 112 pentru că vor mașină cu girofar în 5 minute!” Bilanțul serviciului pentru 2018

07.04.2019 | 20:13
Raed Arafat Unii oameni suna la 112 pentru ca vor masina cu girofar in 5 minute Bilantul serviciului pentru 2018

Raed Arafat a vorbit despre telefoanele care au apelat 112 în anul precedent. Din păcate, mai mult decât jumătate din apeluri nu erau urgențe. Se pare că 20% dintre românii care s-au prezentat anul trecut la Unitățile de Primire Urgențe aveau probleme cronice, potrivit autorităților. Pentru acest lucru era nevoie doar de sfatul medicului de familie. Aici avem oameni care se aşteaptă că dacă au sunat şi au zis: Am febră de 38, maşina să fie cu girofar şi sirenă în cinci minute în faţa casei. Acest lucru e imposibil”.

Raed Arafat: “Acest lucru e imposibil”

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne a vorbit despre numărul îngrijorător de mare al apelurilor fără urgențe reale sau grave la numărul de urgență. Raed Arafat atrage atenția românilor asupra acestui fapt. Campania noastră pe partea de UPU e menită să conştietizeze populaţia care e rolul principal al UPU şi anume salvarea vieţilor.

Nu toate urgenţele sunt cu pericol vital, să înţeleagă că dacă medicul e ocupat, e ocupat cu un caz mult mai grav decât al lui”. Autoritățile menționează faptul că de cele mai multe ori românii exagerează atunci când le sunt ceruse simptomele.

Raed Arafat, despre problema gravă a apelurilor la 112 fără gravitatea necesară.
Raed Arafat, despre problema gravă a apelurilor la 112 fără gravitatea necesară

Raed Arafat, despre apelurile la 112

„Este codul galben care trebuie deplasare rapidă, viaţa nu e în pericol, dar poate să se agraveze cazul şi este codul verde care, în mod normal, e cod de consultaţie la domiciliu sau de transport şi unde pacientul poate aştepta să vină un medic de medicină generală programat să vină la el şi poate să ajungă într-o oră, o oră jumate sau două. Dar este cod verde”.

Autoritățile recomandă ca oamenii să fie mai responsabili atunci când vine vorba de apelul la numărul de urgențe tocmai pentru ca sistemul medical de urgență să poată ajuta atunci când este cu adevărat nevoie.