News

Raed Arafat: Vaccinarea rămâne soluția pentru evitarea cazurilor grave și a deceselor

Raed Arafat încurajează vaccinarea ca metodă de evitare a cazurilor grave de Covid-19. El subliniază că o mare parte dintre persoanele de la ATI nu s-au imunizat.
20.01.2022 | 19:28
Raed Arafat Vaccinarea ramane solutia pentru evitarea cazurilor grave si a deceselor
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și una dintre figurile centrale a eforturilor de combatere a pandemiei Covid-19 în România, a subliniat joi importanța vaccinării în prevenirea cazurilor grave.

El a explicat că imunizarea împotriva SARS-CoV-2 reprezintă o soluție pentru evitarea spitalizărilor și a deceselor, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

“Vaccinarea rămâne soluţia pentru a evita îmbolnăvirea gravă, intrarea în secţia de ATI, intrarea în spital şi mai ales decesul”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a comentat și situația deceselor din ultima zi, el subliniind faptul că niciuna dintre persoanele care a murit nu era imunizată. În plus, el a atras atenția și asupra persoanelor nevaccinate care  ajung la ATI.

ADVERTISEMENT

“Am văzut că, din păcate, dintre persoanele tinere care au decedat în ultimele 24 de ore niciuna nu era vaccinată, iar procentul celor care decedează, dintre cei care sunt la ATI, sunt în mare majoritate persoane nevaccinate, situaţie ce putea să fie prevenită, dacă erau vaccinaţi”, a mai adăugat Raed Arafat.

Este luată în calcul ridicarea măsurilor?

În mai multe țări din Europa de Vest autoritățile au ridicat sau discută posibilitatea ridicării anumitor restricții impuse la începutul valului 5. În ceea ce privește România, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat că nu este luată în calcul această posibilitate.

ADVERTISEMENT

El argumentează că aceste măsuri sunt necesare deoarece nu știm dacă am atins un număr maxim al infectărilor și care este impactul acestora. În plus, el recomandă precauție în acest moment al pandemiei.

“Putem vorbi (n.r. – despre o ridicare a restricţiilor), dar nu la acest moment. La acest moment, rămânem foarte precauţi, rămânem foarte atenţi, monitorizăm încă, nu credem că am ajuns la vârf, să ştim care este impactul. La acest moment, nu”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

În plus, Arafat a mai explicat că nu există la nivelul autorităților din România discuții pe tema relaxării sau al înăspririi restricțiilor impuse până în acest moment.

În ceea ce privește țările occidentale în care a fost decisă relaxarea sau chiar eliminarea anumitor restricții, Raed Arafat a explicat că acestea s-ar afla într-o altă etapă a pandemiei, în care poate fi observată o scădere a numărului de infectări.

“Ţările care au trecut la aceste măsuri deja au avut un vârf care a fost de sute de mii de cazuri, au început să scadă, deci este altă fază a lor. Aşteptăm să vedem cum evoluează mai departe, nimeni nu poate să fie 100% sigur. Dar cert nu se pune problema ridicării măsurilor care oricum, în România, sunt chiar mult mai permisive decât în unele ţări care au avut şi lockdown şi închideri totale”, a explicat șeful DSU.

ADVERTISEMENT
Tags: