News

Raed Arafat, anunț despre vârful pandemiei de COVID-19. Când se va diminua în România

17.04.2020 | 22:24
Raed Arafat anunt despre varful pandemiei de COVID19 Cand se va diminua in Romania
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Raed Arafat crede că vârful pandemiei ar putea fi atins în perioada 23-24 aprilie, în funcție de evenimentele din week-endul în care oamenii sărbătoresc Paștele.

Raed Arafat a vorbit despre vârful pandemiei

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a lansat și ipoteza că acest vârf ar putea fi atins la începutul lunii mai.

ADVERTISEMENT

Avem un model care zice că vârful va fi zilele acestea. Asta ar însemna să ajungem la un platou sau să începem să scădem. E alt model care zice că până în 23-24 aprilie va fi vârful.

Mai e un model care zice că 4-6 mai va fi vârful. Un model optimist poate să devină foarte pesimist dacă fazele pe care s-a făcut calculul se schimbă. Calculul e făcut luând în considerare măsurile luate, măsurile de distanțare, limitările. Dacă limitările sunt încălcate și nu sunt respectate, tot acest model de calcul se schimbă și trebuie refăcut.

ADVERTISEMENT

Și atunci, e posibil să găsim un model mult mai pesimist. Nu am să lansez cifre, rămâne să vedem cum vom evolua. Noi avem speranța ca vârful să-l atingem undeva la sfârșitul lunii aprilie-mai și de atunci să mergem în jos. Totul depinde de cum ne comportăm în această perioadă”, a declarat Arafat la Antena 3.

Desigur, totul va depinde de modul în care oamenii vor înțelege să respecte regulile impuse de autorități în acest week-end.

ADVERTISEMENT

Cum se va relaxa societatea românească?

Oamenii închiși în casă așteaptă cu nerăbdare „relaxarea” măsurilor impuse de autorități în lupta cu coronavirus. Premierul Ludovic Orban a avansat chiar o dată când anul școlar va reîncepe, mai exact „după 15 mai”. Desigur, asta poate însemna 20 mai, 20 iulie sau 20 decembrie.

În tot acest timp, Organizația Mondială a Sănătății se opune relaxării măsurilor și avertizează țările că un al doilea val de coronavirus ar putea lovi. De exemplu, China și-a redeschis piețele de animale vii din Wuhan, însă temerea că boala ar putea reveni este omniprezentă.

ADVERTISEMENT

În aceste sens, comunitatea africană din China. văzută drept un posibil purtător la scară largă al virusului, este abuzată de populația speriată de tot ce înseamnă „străin”.

ADVERTISEMENT