Sport

Rafa Nadal, cel mai titrat din istorie după finala epică de la Australian Open 2022. A luat titlul 21 de Grand Slam și i-a depășit pe Djokovic și Federer

Rafa Nadal a scris istorie după victoria uriașă la Australian Open 2022 și a devenit primul jucător care ajunge la 21 de titluri de Grand Slam, depășindu-i pe rivalii săi Novak Djokovic și Roger Federer.
30.01.2022 | 16:40
Rafa Nadal cel mai titrat din istorie dupa finala epica de la Australian Open 2022 A luat titlul 21 de Grand Slam si ia depasit pe Djokovic si Federer
ADVERTISEMENT

Ibericul s-a impus la Melbourne după o finală absolut dramatică cu rusul Daniil Medvedev, revenind după ce a fost condus cu 2-0 la seturi.

Mai mult, succesul lui Nadal vine după șase luni de pauză în care a suferit foarte mult și în care a dezvăluit că s-a gândit chiar și la retragere.

ADVERTISEMENT

Djokovic și Federer, întrecuți de Rafa Nadal la titluri de Grand Slam

Australian Open 2022 va rămâne în istoria tenisului ca turneul la care Rafa Nadal a ”înviat” și a pus în vitrină titlul cu numărul 21 de Grand Slam, trecând în fața lui Novak Djokovic și Roger Federer, care au rămas la cota 20.

Profitând din plin de absența sârbului, care a fost expulzat din cauza faptului că nu era vaccinat anti-Covid, spaniolul a făcut un turneu fantastic la Melbourne și a arătat încă o dată că este probabil cel mai tenace jucător din circuit.

ADVERTISEMENT

Nadal a dat dovadă, încă o dată, în finala cu Daniil Medvedev că nu renunță niciodată. Condus cu 2-0 la seturi, ibericul a apelat la forța sa mentală și a reușit o revenire cum rar se vede pe terenurile de tenis.

Traseul perfect al ibericului

A fost în cele din urmă 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, 7-5, după un meci care a durat cinci ore și 24 de minute și în care Nadal a arătat o prospețime fizică de invidiat, în ciuda faptului că venea după o pauză îndelungată și are deja 35 de ani, cu 10 mai mulți decât adversarul său din finală.

ADVERTISEMENT

În primele patru tururi de la Melbourne, Rafa nu a avut mari probleme, cedând un singur set în fața rusului Karen Khachanov. Însă, în sferturi a venit examenul numit Denis Shapovalov, un canadian aflat la în plină ascensiune și cu o poftă nebună de succes.

Nadal a condus cu 2-0 la seturi, dar s-a văzut egalat și în acel moment toată lumea a crezut că spaniolul va ceda fizic. Însă, așa cum ne-a obișnuit, fostul lider ATP a avut o nouă tresărire de orgoliu și a reușit o calificare neașteptată.

ADVERTISEMENT

A urmat o semifinală în 4 seturi cu Matteo Berrettini care i-a permis să păstreze destulă energie pentru finala nebună cu Daniil Medvedev, care l-a pus pe Rafael Nadal pe soclul pentru cel mai titrat tenismen din istorie.

Următorul Grand Slam e pe terenul lui Nadal

Cu 21 de titluri de Grand Slam, spaniolul se află acum în postura vânatului. Și dacă Roger Federer pare că are șanse tot mai mici să ajungă într-o finală importantă, este clar că Novak Djokovic își dorește nu numai să-l egaleze, ci să-l și întreacă.

Doar că următorul Grand Slam va fi ”acasă” la Nadal, adică pe zgura de la Roland Garros. Așa că ibericul are șansa să se distanțeze în această ierarhie, mai ales că sârbul ar putea să nu participe dacă în continuare nu se va vaccina.

L-a bântuit gândul retragerii

Rafael Nadal a avut mari probleme în a doua a parte a anului 2021. Totul a început  la Roland Garros, când spaniolul a fost eliminat de Djokovic în semifinale. Mare favorit al turneului, unde s-a impus de 13 ori, el s-a văzut învins de marele său rival. Ibericul era măcinat de probleme medicale, motiv pentru care a şi renunţat să mai participe la Wimbledon şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

A revenit pe teren la ATP Washington, însă pierdea la Lloyd Harris, ocupantul locului 50. Problemele la picior au revenit, iar Nadal s-a retras de la următoarele două turnee, în speranţa că va putea participa la US Open. Cu zece zile înainte de ultimul turneu de GRand Slam al anului, Rafa anunţa că sezonul 2021 s-a încheiat pentru el.

În octombrie 2021, Rafael Nadal a vorbit despre problemele pe care le are, dar şi despre momentul retragerii din tenis. Ibericul susţinea că va părăsi sportul atunci când va simţi că mental şi fizic nu mai este apt.

Infectarea cu Covid-19 l-a afectat puternic

Rafael Nadal a revenit pe teren în finalul anului trecut, pe 17 decembrie 2021, când a participat la turneul demonstrativ Abu Dhabi. În semifinale, Rafa a fost învins de Andy Murray, ca mai apoi, în meciul pentru locul 3, să piardă şi în faţa lui Denis Shapovalov.

La trei zile după primul meci jucat, Rafael Nadal a anunţat că a fost depistat pozitiv la Covid-19. Presa spaniolă a susţinut că virusul l-a afectat puternic pe tenismenul de 35 de ani, însă revenirea în circuit a fost în forţă. Nadal a câştigat primul turneu al anului, ATP Melbourne Summer Set, după ce l-a învins în finală pe Maxime Cressy.

ADVERTISEMENT