Sporturi

Rafael Nadal a stabilit un nou record! De cât timp se află spaniolul între primii 10 tenismeni ai lumii

18.01.2021 | 13:41
Rafael Nadal a stabilit un nou record De cat timp se afla spaniolul intre primii 10 tenismeni ai lumii
ADVERTISEMENT

Rafael Nadal deține un nou record absolut în circuitul masculin de tenis. Sportivul din Spania a urcat pe prima poziție în ierarhia all-time a numărului de săptămâni petrecute la rând în primii 10 jucători ai lumii, ajungând la borna 800.

Câștigătorul turneului de la Roland Garros l-a întrecut pe Jimmy Connors în acest clasament și pare destul de greu de ajuns, ținând cont de faptul că unicul jucător din top 5 aflat în activitate, Roger Federer, se află la 66 de săptămâni distanță, scriu cei de la Tennis.com.

ADVERTISEMENT

Jucătorul spaniol a intrat în primii 10 tenismeni din lume la numai 18 ani, la data de 25 aprilie 2005, după două săptămâni extraordinare, în care s-a impus la turneele de la Monte Carlo și Barcelona.

Rafael Nadal a reușit o nouă performanță

Șase săptămâni mai târziu, Rafael Nadal câștiga primul turneu de Grand Slam din carieră, la Roland Garros, competiție unde a depășit orice record posibil după ce a bifat 100 de victorii în proba de simplu și 13 trofee.

ADVERTISEMENT

Cele 800 de săptămâni bifate de jucătorul spaniol nu cuprind și perioada de 22 de săptămâni dintre lunile martie și august ale anului 2020, când cei de la ATP au hotărât înghețarea clasamentului din cauza pandemiei de coronavirus, scrie sursa citată.

În ierarhia istorică a numărului de săptămâni petrecute vreodată în top 10 ATP, Roger Federer conduce detașat, cu 931 de săptămâni, iar pe poziția secundă este situat Jimmy Connors, cu 816. Și în această ierarhie, spaniolul îl va depăși pe Jimmy Connors, Nadal are cu 16 săptămâni mai puțin.

ADVERTISEMENT

Clasamentul ATP din acest moment

După iberic, în clasament se află Andre Agassi și Ivan Lendl, cu câte 747, respectiv 671 de săptămâni în top 10 ATP. Sârbul Novak Djokovic este pe poziția a șasea în această ierarhie cu 666 de săptămâni. Juan Carlos Ferrero i-a analizat pe Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic și este de părere că spaniolul ”e cel mai tare din punct de vedere mental”.

Novak Djokovic se află pe primul loc în ierarhia masculină, cu 12.030 de puncte. Rafael Nadal ocupă poziția secundă, cu 9.850 de puncte. Pe ultima treaptă a podiumului este Dominic Thiem. Daniil Medvedev și Roger Federer completează Top 5.

ADVERTISEMENT

Novak Djokovic, Rafael Nadal și Dominic Thiem, dar și alte nume importante din tenis vor participa la un super demonstrativ înainte de primul turneu de Grand Slam al anului.

ADVERTISEMENT

Topul tenismenilor cu cele mai multe săptămâni consecutive petrecute în top 10 ATP

  1. Rafael Nadal – 800 de săptămâni
  2. Jimmy Connors – 789 de săptămâni
  3. Roger Federer – 734 de săptămâni
  4. Ivan Lendl – 619 săptămâni
  5. Pete Sampras – 565 de săptămâni