Sporturi

Rafael Nadal, atac la organizatorii de la Roland Garros: „Așa nu se poate juca, e periculos pentru noi”

25.09.2020 | 20:26
Rafael Nadal atac la organizatorii de la Roland Garros Asa nu se poate juca e periculos pentru noi
ADVERTISEMENT

Rafael Nadal a criticat dur condițiile de la Roland Garros la conferința de presă susținută înaintea primului său meci de la ediția din 2020 a turneului.

Zgura este suprafața pe care spaniolul se simte cel mai bine, iar majoritatea experților în consideră favorit la Roland Garros, însă anul acesta turneul va fi unul desfășurat în condiții speciale.

ADVERTISEMENT

Temperaturile mici din capitala Franței, dar și mingile care vor fi folosite pe parcursul meciurilor au atras criticile lui Nadal, deloc mulțumit de condițiile asigurate de organizatori.

Rafael Nadal, nemulțumit de condițiile de la Roland Garros: „Mingile sunt prea grele”

Pentru Nadal, turneul de la Roland Garros reprezintă și o șansă de a se revanșa în fața fanilor săi, care și-au văzut favoritul eliminat încă din sferturile de finală ale turneului de la Roma. Actualul număr doi mondial este considerat favorit în Franța și de către Novak Djokovic, ocupantul fotoliului de lider al ierarhiei ATP.

ADVERTISEMENT

Rafa nu este, însă, atât de optimist, deși recunoaște că se simte excelent pe zgură. Motivele care îl facă să fie neîncrezător constau în condițiile de disputare ale meciurilor, considerate de spaniol nepotrivite pentru o competiție desfășurată pe zgură, în aer liber.

„Novak Djokovic a avut dreptate când a spus că a simțit că pot fi învins pe zgură din cauza condițiilor și a lipsei de pregătire. Dar mereu am putut fi bătut, chiar el m-a învins de multe ori. Pe de altă parte, este adevărat că m-am bucurat de multe succese pe această suprafață.

ADVERTISEMENT

Acum, situația e specială, condițiile sunt cele mai dificile pe care le-am întâlnit vreodată la Roland Garros, din multe motive. În primul rând, mingea este complet diferită. E greoaie, se mișcă încet. E un brand diferit față de anul trecut, o minge nouă, mult mai greoaie.

Ai nevoie de timp să te ajustezi. M-am antrenat cu aceste mingi la Mallorca, înainte de revenire, dar chiar și acolo mingea era lentă, deși era cald. Cred că e o minge nepotrivită pentru zgură, asta e opinia mea, nu ar trebui să se folosească astfel de mingi pe zgură.

ADVERTISEMENT

Mă voi adapta, dar cred că organizatorii ar trebui să considere o schimbare pentru viitoarele ediții. Mingea aceasta este foarte grea și poate afecta sănătatea jucătorilor, e periculos pentru umeri și pentru coate”, a declarat Rafael Nadal.

Nici vremea nu îl mulțumește pe Nadal: „Este foarte frig”

Și starea vremii este o problemă pentru Rafael Nadal. Marți, atunci când Nadal va intra prima oară pe teren în această ediție a turneului de Grand Slam din capitala Franței, se anunță că vor fi totuși 19 grade. Din cauza pandemiei de coronavirus, turneul se dispută în acest an într-o perioadă cu totul specială.

În general, competiția de la Paris era programată să se desfășoare la începutul verii. De exemplu, în 2019, turneul câștigat chiar de Nadal s-a disputat între 26 mai și 9 iunie. Situația specială din acest sezon a provocat decalarea turneului, astfel că ediția din 2020 a French Open este programată să se încheie de abia pe 11 octombrie.

„E o situație stranie pentru toată lumea. Este atât de frig! Sunt condiții puțin extreme pentru un turneu în aer liber. Condițiile din afara terenului sunt exceente, dar ele nu au niciun impact asupra a ce se întâmplă în timpul jocurilor. Trebuie să fim foarte atenți, pentru că în condițiile actuale nu ne putem antrena foarte mult, din cauza combinației nefaste dintre vreme și greutatea mingii. 

Dar e dificil pentru toată lumea. Ține foarte mult de capacitatea fiecăruia de a-și adapta jocul la condițiile de aici. Eu încerc să mă păstrez pozitiv și să accept tot ceea ce se întâmplă. E un an special. Știam despre condiții de dinainte de a ajunge aici, nu e o problemă. Trebuie să accept această provocare. Atât se poate în acest an. Încerc să fiu pozitiv și să scot ce e mai bun din condițiile actuale”, a mai spus spaniolul.

Rafael Nadal regretă absența fanilor din tribune: „Bine măcar că putem juca”

Numărul doi din clasamentul ATP a vorbit și despre lipsa fanilor din tribune și a ținut să le mulțumească organizatorilor pentru efortul pe care îl depun, în ciuda lipsei posibilității de a vinde bilete la capacitate maximă.

„Nu suntem nici pe aproape de situația ideală, nimănui nu îi place să joace în astfel de condiții. Tot ce pot spune e că le mulțumesc organizatorilor de la US Open, Roland Garros și Roma, pentru că au făcut eforturi pentru a organiza turneele, deși știau că vor pierde bani.

E un lucru minunat. Acum trebuie să ne unim, să reflectăm și să ne luptăm cu toții pentru ca turneul să revină așa cum era înainte. Sigur că toată lumea vrea ca lucrurile să fie din nou cum erau, dar trebuie întâi să rezolvă problema sanitară cu care se confruntă lumea. Bine măcar că putem juca tenis din nou”, a adăugat Rafael Nadal.

Spaniolul va juca marți, 29 septembrie, împotriva bielorusului Egor Gerasimov, ocupantul locului 83 în clasamentul ATP.  Nadal pornește ca mare favorit în fața jucătorului de 27 de ani, care a fost eliminat încă din calificări la Roma.

ADVERTISEMENT
Tags: