Sporturi

Rafael Nadal, dezvăluiri emoţionante într-un interviu eveniment de Crăciun: “Eram demoralizat, am vrut să spun stop” + decizia de care este cel mai mândru: “Plătesc 50% taxe”

25.12.2019 | 14:07
Rafael Nadal dezvaluiri emotionante intrun interviu eveniment de Craciun Eram demoralizat am vrut sa spun stop  decizia de care este cel mai mandru Platesc 50 taxe
ADVERTISEMENT

Rafael Nadal a avut un an extraordinar şi a încheiat 2019 pe primul loc ATP. În ajun de Crăciun, spaniolul a oferit un amplu interviu pentru cotidianul AS, în care a vorbit despre dorinţele de viitor, dar şi cum a trecut peste multele accidentări din începutul sezonului, atunci când “eram demoralizat”.

Rafael Nadal, interviu eveniment de Crăciun: “Eram demoralizat, m-am oprit din antrenamente”

Din exterior, anul tău a părut fantastic. Ce ai extras de aici?
– Sezonul a fost extraordinar din toate punctele de vedere. Am trăit toate sentimentele, multe dintre ele pozitive, dar şi câteva destul de dificile. Din fericire, a fost un moment în care am intrat în formă bună şi nu am mai ieşit de acolo.

ADVERTISEMENT

Dar nu pot uita ce s-a întâmplat în ianuarie. Am venit după un 2018 cu un tenis bun, dar complicat din punct de vedere al sănătăţii. Am avut doar 7 turnee cu rezultate foarte bune. Am terminat însă pe locul 2.

Apoi, la început de 2019, m-am retras de la Brisbane după o accidentare la bicepşi. Sunt mici lucruri care sunt uitate, dar în acele momente te macină. Am ajuns la Melbourne cu mari dubii, dar am jucat bine, cu excepţia finalei. M-am simţit confortabil, dar apoi în Acapulco am simţit alte dureri la încheietură şi m-am putut antrena doar o zi înainte de debut.

ADVERTISEMENT

Apoi am pierdut cu Kyrgios, am jucat, dar nu am putut să-l înving. Tratamentul a dat roade şi apoi la Indian Wells nu am putut să joc în semifinale din cauza unei alte probleme la genunchi. Acela a fost cel mai dificil moment al anului, a venit după mulţi ani plini de accidentări.

“Am fost un dezastru, aveam probleme în fiecare săptămână, voiam să spun stop”

Şi schimbarea din jocul tău a venit la Barcelona…
– Pregătirile au fost scurte şi complicate. Eram obosit şi demoralizat. Am avut câteva săptămâni urâte acasă, fizic și psihic. De fapt, înainte să merg la Monte Carlo m-am oprit din antrenamente să văd dacă ideile mele sunt ok. Nu am fost atât de rău, cu excepția semifinalei unde am fost un dezastru. Nu am mai spus nimănui, dar am avut și o infecție la unghia unui deget. Aveam dubii dacă să mai joc sau să spun stop, aveam probleme în fiecare săptămână.

ADVERTISEMENT

Și apoi a venit Barcelona. Mulțumită familiei și echipei, am mers înainte. Le-am spus să mă lase o noapte singur, în suferință. A trebuit să accept situația și să văd micile îmbunătățiri, măcar până la Roland Garros. Am început să devin mai bun. M-a bătut Thiem în finală, dar a fost o săptămână ok. Am jucat și mai bine la Roma, am fost la un nivel înalt, iar la Paris am venit pregătit.

Dintre toate performanțele din acest an, care a fost cea mai satisfăcătoare?
– Decizia să încerc în continuare, să încerc zilnic pentru a reuși. Să accept rezultatele proaste, jocul modest și să rămân modest. A fost complicat, din punct de vedere mental, mai ales că aveam obiective mari.

ADVERTISEMENT

A trebuit să mă adaptez circumstanțelor și am schimbat câteva lucruri, cu ajutorul echipei. Am jucat mult mai agresiv, am avut îmbunătățiri importante, mai ales în ultima parte a sezonului. Am concluzionat că trebuie să joc mult mai agresiv și să-mi schimb tenisul, pentru a juca mai mult.

  • 33 de ani la final de 2019, a devenit cel mai bătrân lider mondial din istoria tenisului

“Am servit cel mai rapid din carieră, e alt sentiment”

Al doilea serviciu a fost cea mai mare îmbunătățire?
– Cred că și primul, deși este adevărat dacă ești puternic cu al doilea, ai mai multă încredere în tine. Decisivă a fost schimbarea modului în care servesc. În trecut am avut cifre bune cu a doua minge, chiar dacă nu am servit atât de rapid ca în 2019 și cu sentimentul că următoarea minge nu va fi defensivă, ci ofensivă. A fost extrem de important.

Este sezonul care se încheie cel mai bine pentru tine din 2013 încoace?
– Sper să înceapă bine și următorul an pentru că sunt și alte zile cu probleme, dar cu siguranță am încheiat bine. De obicei te califici cu două victorii în grupe la Turneul Campionilor, dar acum nu a fost cazul. Am fost însă pregătit pentru Cupa Davis, după cum s-a văzut.

  • 5 titluri în Cupa Davis a câştigat Nadal până acum

“Nu poţi să ai ambiţii excesive, te poţi frustra”

Crezi că 2020 poate fi anul în care jucătorii tineri pot face un pas remarcabil în față?
– Cu siguranță! Este și normal să devină mai puternici pentru că noi îmbătrânim și ei devin mai buni. Progresează an după an. Cred că trebuie să se axeze pe turneele importante, cum au făcut în 2019 Medvedev, Tsitsipas și Thiem. Cred că Shapovalov va face un salt important și ascensiunea lui Sinner este incredibilă. Este o realitate, sunt acolo.

Dar care sunt diferențele între “big 3” (Nadal, Federer şi Djokovic) şi restul?
– Ciclul vieţii se schimbă, mai degrabă mai curând decât mai târziu. Pentru un anumit motiv unul are 20 de titluri de Mare Şlem (n.r. Roger Federer), altul are 19 (n.r. Rafael Nadal) şi celălalt 16 (n.r. Novak Djokovic). Am găsit soluţiile să rămânem competitivi şi să avem succes.

2020 poate fi anul în care vei avea cele mai multe titluri de Mare Şlem din istorie. Ce crezi despre acest record?
– Se poate întâmpla, dar nu în mod normal. Voi continua cu modul în care înţeleg eu tenisul. Nu poţi să ai ambiţii excesive, nu poţi să fii frustrat. Ambiţia este bună, dar trebuie să fie una sănătoasă, altfel vei deveni nefericit. Trebuie să faci tot ce poţi, să dai totul pe teren. Sunt foarte fericit că mă aflu în această situaţie, voi continua să fac lucruri importante pe teren.

Până la urmă, care este obiectivul tău?
– Să fiu fericit, o spun din nou. Atât timp cât fericirea rămâne, voi continua. Obiectivul principal este să rămân sănătos, sportiv şi personal. Dacă eşti sănătos, viaţa este mai plăcută, dacă nu, totul devine complicat. Voi continua să lupt pentru aceleaşi lucruri.

  • 84 de titluri a câştigat spaniolul în toată cariera

“Plătesc 50% taxe la stat, aşa am vrut să rămân aici”

Care a fost decizia de care eşti cel mai mândru?
– Faptul că am rămas în Manacor. Este unul dintre lucrurile de care sunt cel mai mândru. Când eram tânăr, am primit oferte să merg în alte locuri să mă pregătesc, cu toate cheltuielile plătite, dar am rămas aici. Chiar dacă a fost dificil din punct de vedere economic pentru familia mea, faptul că am rămas să mă antrenez cu unchiul meu şi alături de familie, m-a ajutat foarte mult.

Apoi, după ce am devenit profesionist, puteam să mă mut într-un paradis fiscal. Dar am preferat să rămân acasă şi să plătesc 50% din câştiguri în taxe. Aş fi avut mult mai mulţi bani acum, dar aş fi fost mai nefericit.

Te-ai căsătorit, acum îţi vei întemeia şi o familie?
– Mereu am crezut că se va întâmpla după ce mă voi lăsa de tenis. Mi s-a spus că nu voi avea o carieră lungă, din cauza stilului meu de joc. Aşa că am crezut şi m-am gândit că o să mă căsătoresc după ce termin cu tenisul. M-am gândit întotdeauna că e bine să ai copii după ce ai o viaţă mai liniştită decât am avut eu în ultimii ani. Până la urmă, se poate întâmpla orice.

  • 19 titluri de Mare Şlem are Rafa Nadal în carieră, dintre care 12 la Roland Garros, record all-time
ADVERTISEMENT
Tags: