News

Rafila acuză o manevră în legătură cu medicina de urgență: “Când Ministerul Sănătății e exclus dintre avizatorii legii, e clar că e o acțiune deliberată”

Ministrul sănătății Alexandru Rafila acuză că are loc o manevră în legătură cu medicina de urgență. Când Ministerul Sănătății e exclus dintre avizatorii legii, e clar că e o acțiune deliberată, a declarat el.
29.04.2022 | 21:19
Rafila acuza o manevra in legatura cu medicina de urgenta Cand Ministerul Sanatatii e exclus dintre avizatorii legii e clar ca e o actiune deliberata
Rafila acuză o manevră în legătură cu medicina de urgență: Când Ministerul Sănătății e exclus dintre avizatorii legii, e clar că e o acțiune deliberată
ADVERTISEMENT

Scandalul legat de trecerea medicinei de urgență în subordinea Ministerului Afacerilor Interne a continuat, vineri seara, cu declarații extrem de dure ale ministrului sănătății, Alexandru Rafila.

Rafila acuză o manevră în legătură cu medicina de urgență

Când Ministerul Sănătății este exclus dintre avizatori, e clar că e o acțiune deliberată. Răspunsul pe care l-am primit a fost că s-a cerut un punct de vedere în 2014, și atunci au fost de acord”, a declarat Rafila cu privire la faptul că ministerului pe care îl conduce nu i-a fost cerut punctul de vedere cu privire la acest proiect legislativ.

ADVERTISEMENT

Eu i-am informat pe premierul Nicolae Ciucă, pe ministrul de interne Lucian Bode și pe președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a spus că trebuie să existe o poziție a Ministerului Sănătății cu privire la această lege”, a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila a afirmat că, potrivit legii, situația de acum este aberantă. „Coordonarea operațională de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a medicinei de urgență este abuzivă, nu scrie în nicio lege asta. Acum Ministerul Sănătății îi plătește, iar Departamentul pentru Situații de Urgență din subordina MAI îi coordonează”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Ordonanța redactată de Raed Arafat în 2014 se referă la situații de urgență, dar acolo scrie foarte clar «până la restabilirea sătii de normalitate‘”, ceea ce nu se respectă acum, se extinde starea de urgență permanent. „Există o confuzie care se lansează pe piață, medicina de urgență e una, situația de urgență e alta”, a spus ministrul.

Cred că e suficient să citim numele celor două ministere

Nu cred că Raed Arafat e proprietarul medicinei de urgență din România, așa cum eu nu sunt proprietarul sistemului de sănătate”, spune Rafila. „Cred că e suficient să citim numele celor două ministere. Ministerul Sănătății se ocupă de sănătate, Ministerul Afacerilor Interne se ocuupă de administrație și interne”, mai spune ministrul.

ADVERTISEMENT

La medicina de urgență sunt medici și asistenți care lucrează pe ambulanțe și la UPU. Eu nu am discutat despre SMURD, care e format din pompieri, nu vrem să facem descarcerări, nu vrem să face salvamar și salvamont. Dar dacă am o activitate, e un lanț, vine un echipaj medicalizat de la ambulanță, îl tratează acasă, doar dacă e nevoie îl duce la spital, la UPU, iar apoi îl duce pe secție”, explică Alexandru Rafila. „ SMURD nu are medici, există doar câteva orașe în țară la care medici de la UPU lucrează pe mașinile SMURD”, a adăugat el, la Antena 3.

După părerea lui Rafila, „Ministerul Sănătății trebuie să coordoneze asistența medicală, iar MAI să coordoneze intervenția în situații de urgență”.

ADVERTISEMENT

 

„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”