News

Rafila acuză o manevră în legătură cu medicina de urgență: “Când Ministerul Sănătății e exclus dintre avizatorii legii, e clar că e o acțiune deliberată”

Ministrul sănătății Alexandru Rafila acuză că are loc o manevră în legătură cu medicina de urgență. Când Ministerul Sănătății e exclus dintre avizatorii legii, e clar că e o acțiune deliberată, a declarat el.
29.04.2022 | 21:19
Rafila acuza o manevra in legatura cu medicina de urgenta Cand Ministerul Sanatatii e exclus dintre avizatorii legii e clar ca e o actiune deliberata
Rafila acuză o manevră în legătură cu medicina de urgență: Când Ministerul Sănătății e exclus dintre avizatorii legii, e clar că e o acțiune deliberată
ADVERTISEMENT

Scandalul legat de trecerea medicinei de urgență în subordinea Ministerului Afacerilor Interne a continuat, vineri seara, cu declarații extrem de dure ale ministrului sănătății, Alexandru Rafila.

Rafila acuză o manevră în legătură cu medicina de urgență

Când Ministerul Sănătății este exclus dintre avizatori, e clar că e o acțiune deliberată. Răspunsul pe care l-am primit a fost că s-a cerut un punct de vedere în 2014, și atunci au fost de acord”, a declarat Rafila cu privire la faptul că ministerului pe care îl conduce nu i-a fost cerut punctul de vedere cu privire la acest proiect legislativ.

ADVERTISEMENT

Eu i-am informat pe premierul Nicolae Ciucă, pe ministrul de interne Lucian Bode și pe președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a spus că trebuie să existe o poziție a Ministerului Sănătății cu privire la această lege”, a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila a afirmat că, potrivit legii, situația de acum este aberantă. „Coordonarea operațională de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a medicinei de urgență este abuzivă, nu scrie în nicio lege asta. Acum Ministerul Sănătății îi plătește, iar Departamentul pentru Situații de Urgență din subordina MAI îi coordonează”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Ordonanța redactată de Raed Arafat în 2014 se referă la situații de urgență, dar acolo scrie foarte clar «până la restabilirea sătii de normalitate‘”, ceea ce nu se respectă acum, se extinde starea de urgență permanent. „Există o confuzie care se lansează pe piață, medicina de urgență e una, situația de urgență e alta”, a spus ministrul.

Cred că e suficient să citim numele celor două ministere

Nu cred că Raed Arafat e proprietarul medicinei de urgență din România, așa cum eu nu sunt proprietarul sistemului de sănătate”, spune Rafila. „Cred că e suficient să citim numele celor două ministere. Ministerul Sănătății se ocupă de sănătate, Ministerul Afacerilor Interne se ocuupă de administrație și interne”, mai spune ministrul.

ADVERTISEMENT

La medicina de urgență sunt medici și asistenți care lucrează pe ambulanțe și la UPU. Eu nu am discutat despre SMURD, care e format din pompieri, nu vrem să facem descarcerări, nu vrem să face salvamar și salvamont. Dar dacă am o activitate, e un lanț, vine un echipaj medicalizat de la ambulanță, îl tratează acasă, doar dacă e nevoie îl duce la spital, la UPU, iar apoi îl duce pe secție”, explică Alexandru Rafila. „ SMURD nu are medici, există doar câteva orașe în țară la care medici de la UPU lucrează pe mașinile SMURD”, a adăugat el, la Antena 3.

După părerea lui Rafila, „Ministerul Sănătății trebuie să coordoneze asistența medicală, iar MAI să coordoneze intervenția în situații de urgență”.

ADVERTISEMENT