News

Rafila: “Am propus o renunţare etapizată la restricţii. S-a considerat că nu mai este cazul”. Ce spune ministrul despre un posibil val şase

Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a vorbit într-o emisiune radio despre un posibil val șase, dar și despre modul în care a fost decisă renunțarea la starea de urgență.
15.03.2022 | 14:34
Rafila Am propus o renuntare etapizata la restrictii Sa considerat ca nu mai este cazul Ce spune ministrul despre un posibil val sase
ADVERTISEMENT

Guvernul României a decis să nu mai extindă starea de alertă, anulând astfel unele dintre restricțiile care au fost impuse de la începutul pandemiei. Invitat la RFI, Alexandru Rafila a vorbit despre această decizie, dar și despre viitoarele evoluții ale situației pandemice.

Rafila a propus o întoarcere treptată la normalitate

Decizia guvernanților a dus la eliminarea tuturor restricțiilor care au fost impuse până în acum. Vorbim în acest caz de prezentarea certificatului Covid-19 pentru a intra în diferite spații publice, dar și obligativitatea de a purta măștile de protecție în interior sau chiar în aer liber.

ADVERTISEMENT

Rafila a ținut să sublinieze faptul că decizia de a renunța la restricții nu a fost luată de ministerul pe care îl conduce și că acest lucru a avut loc odată cu decizia de a nu mai prelungi starea de alertă.

“În primul rând, trebuie să clarificăm că nu Ministerul Sănătății a decis acest lucru, a fost o decizie a Guvernului României de a nu mai prelungi starea de alertă, iar consecința încetării stării de alertă a fost și anularea acestor restricții, care au funcționat pe durata stării de alertă”, a explicat Rafila.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai subliniat că, dată fiind situația legală din prezent, Ministerul Sănătății a făcut o serie de recomandări. Rolul acestora este de a limita transmiterea comunitară, zilnic fiind înregistrate câteva mii de cazuri.

După cum mai explică Rafila, el a propus o renunțare treptată la restricțiile impuse de-a lungul ultimilor doi ani. În acest context, ministrul a ținut să sublinieze că este bucuros că lucrurile s-au întors la normal și că situația trebuie tratată cu precauție.

ADVERTISEMENT

“Eu am expus aceste argumente chiar cu o săptămână înainte de ridicarea stării de alertă și am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă, lucrurile sunt așa cum le cunoaștem cu toții. Mie îmi pare bine că ne-am reîntors la viața normală, important este să o facem cu precauție, cu responsabilitate, încât să nu punem în vreun fel în pericol sănătatea publică și să asistăm la o creștere a numărului de cazuri internate în spitale”, a mai adăugat Rafila?

El a mai explicat că la baza deciziei de a renunța la stare de alertă stau mai mulți factori, scăderea constantă numărului de cazuri fiind unul dintre aceștia.

ADVERTISEMENT

Urmează un val șase?

Rafila a vorbit și despre faptul că, în prezent, în Europa de Vest și China a avut loc o creștere a numărului de cazuri. El a explicat că în cele două regiuni geografice este vorba despre o situație diferită și îngrijorările pot apărea dacă apare și o creștere a numărului de persoane infectate.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește un val șase al pandemiei de Covid-19, acesta ar putea avea loc în toamnă. Cu toate acestea, cel mai probabil ar putea fi vorba de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, fără a mai circula o nouă tulpină a SARS-CoV-2.

“Monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă, dar nu putem discuta de un val șase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val șase. Un val șase presupune o altă tulpină care circulă și care se transmite susținut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, așa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populația în mod inutil (…)”, a concluzionat ministrul.