News

Ministrul Rafila: ”Următoarea amenințare pentru omenire va fi legată de rezistența la antimicrobiene”

Ministrul sănătății din guvernul Ciucă, Alexandru Rafila, vorbește de o nouă amenințare pentru omenire. Oficialul spune că aceasta este reprezentată de ”rezistența la antimicrobiene”.
10.02.2022 | 20:08
Ministrul Rafila Urmatoarea amenintare pentru omenire va fi legata de rezistenta la antimicrobiene
ADVERTISEMENT

Ministrul Alexandru Rafila a fost prezent în această săptămână la întâlnirea miniștrilor de Externe şi ai Sănătății desfăşurată la Lyon, eveniment organizat sub auspiciile Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene.

Oficialul român a declarat în cadrul întâlnirii că statele europene trebuie să învețe o lecție de pe urma pandemiei.

ADVERTISEMENT

Ministrul Alexandru Rafila avertizează că rezistența la antimicrobiene va fi următoare amenințare pentru omenire: ”Poate provoca multe decese”

Alexandru Rafila a mai subliniat faptul că țările europene trebuie să colaboreze pentru a se asigura că sistemele de sănătate devin mai puternice şi mai pregătite. Rafila a spus că ”următoarea ameninţare pe termen mediu va fi cu siguranţă legată de rezistenţa la antimicrobiene”.

”Trebuie să învățăm lecțiile potrivite din criza COVID-19 și să ne angajăm într-o cooperare europeană consolidată pentru a ne asigura că sistemele noastre de sănătate devin mai puternice și mai pregătite pentru astfel de crize.

ADVERTISEMENT

Următoarea amenintare pe termen mediu va fi cu siguranță legată de rezistența la antimicrobiene (AMR), care poate afecta multe dintre progresele din medicină și poate sta la originea unui număr mare de decese.

Statele membre trebuie să își coordoneze acțiunile pentru a reduce utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor, să colaboreze pentru a dezvolta noi antibiotice și să integreze abordarea „One Health”, între sănătatea umană, cea animală și mediu”, a spus ministrul român al Sănătății, se arată într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

La evenimentul din Franța, ministrul sănătăţii a avut o serie de întâlniri bilaterale cu omologii săi din Austria, Bulgaria, Danemarca şi Norvegia, în care au fost abordate subiecte privind modul de colaborare în gestionarea pandemiei, vaccinarea împotriva Covid-19 şi impactul asupra sistemelor de sănătate, dar şi alte subiecte de interes, precum bunele practici în derularea studiilor clinice şi asistenţa medicală pediatrică.

Ce este rezistența antimicrobiană

Încă din 2020, primul an de pandemie, Organizația Mondială a Sănătății avertiza că fenomenul mondial de rezistenta antimicrobiană este la fel de periculos ca o pandemie.

ADVERTISEMENT

Această rezistență la antimicrobieni apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții rezistă efectelor medicamentelor, între care antibioticele.

Acest fenomen face ca infecțiile obișnuite să fie mai dificil de tratat și să crească riscul de răspândire a bolilor, a formelor grave de infecție și deces.

”Rezistenţa la (tratamente) antimicrobiene probabil că nu pare la fel de urgentă ca o pandemie, dar ea este la fel de periculoasă”, a declarat la o conferință de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe 20 noiembrie 2020, scria presa internațională.

ADVERTISEMENT