Rafila, anunţ îngrijorător în plină pandemie de coronavirus: “Boli considerate eliminate vor reapărea în România”

Adrian Baciu   
în HotNews
07/04/2020, 15:12
Rafila, anunţ îngrijorător în plină pandemie de coronavirus: “Boli considerate eliminate vor reapărea în România”
Alexandru Rafila avertizează: ”În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf de infectări cu COVID-19”. Sursa foto: hepta.ro

În plină pandemie de coronavirus, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, face o previziune îngrijorătoare în ceea ce privește viitorul evoluțiilor bolilor pe teritoriul țării noastre.

Rafila, avertisment în plină pandemie de coronavirus: “Boli considerate eliminate vor reapărea în România”

Profesor doctor Alexandru Rafila, membru și în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), trage un semnal de alarmă în ceea ce privește acoperirea vaccinală redusă din țara noastră.

Acesta consideră că lipsa unui sistem de vaccinare bine pus la punct în România ultimilor 10 ani face ca riscul reapariției unor boli care erau considerate eliminate, precum difteria, tusea convulsivă sau rubeola, să fie foarte mare.

”Dacă va apărea un vaccin care să reuşească să elimine infecţia cu noul coronavirus ca ameninţare la nivel global, cred, sunt convins că foarte multă lume îşi va schimba opinia referitoare la vaccinuri.

Oamenii vor fi mult mai deschişi să apeleze la acest serviciu clasic de sănătate publică, care este cel care a dus, până la urmă, la sute de milioane de vieţi economisite şi la creşterea speranţei de viaţă în ultimul secol.

“O serie întreagă de afecţiuni care apar la persoanele adulte sau la vârstnici sunt, pot fi prevenite. Dau un exemplu doar: tusea convulsivă sau infecţiile pneumococice.

În plină pandemie cu noul coronavirus, există o recomandare expresă pentru persoanele vârstnice, mai ales cele care au comorbidităţi, să fie vaccinate împotriva infecţiilor pneumococice.”, a spus Rafila la DCNews.

Rafila: ”E nevoie de o lege a vaccinării”

Legea vaccinării, un subiect extrem de sensibil în România înainte de pandemie, este adus în prim-plan de Alexandru Rafila. Acesta consideră că OMS are ținte precise de a acoperi o masă largă de persoane care să fie vaccinate contra diferitelor maladii.

”Acum ne găsim într-o situaţie foarte dificilă, o urgenţă de sănătate publică majoră – infecţia cu noul coronavirus – şi toate speranţele legate de controlul acestei infecţii din toate ţările se referă la găsirea unui vaccin care să oprească lanţul transmiterii.

În acest context, aş vrea să aduc în dezbatere o problemă de sănătate publică care frământă România în subsidiar, se referă la programul naţional de vaccinare, la îmbunătăţirea lui şi la adoptarea unei legi a vaccinării care să ajute la atingerea ţintelor OMS – de 95% acoperire vaccinală pentru principale atingene sau vaccinuri, pentru publicul larg”, a mai spus Rafila, conform sursei citate.

Închide ×