News

Rafila crede că România nu trebuie să ia măsuri suplimentare după apariția variolei maimuței în Ungaria: ”Virusul nu trece graniţa”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că depistarea primului caz de variolă a maimuței în Ungaria nu reprezintă un motiv de alertă pentru autoritățile sanitare din România.
02.06.2022 | 14:18
Rafila crede ca Romania nu trebuie sa ia masuri suplimentare dupa aparitia variolei maimutei in Ungaria Virusul nu trece granita
Rafila nu crede că apariția primului caz de variolă a maimuței în Ungaria impune măsuri speciale în România. Foto: facebook.com/MinisterulSanatatii
ADVERTISEMENT

În cadrul dialogului purtat cu jurnaliștii care l-au așteptat la Secția de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București, Alexandru Rafila a subliniat că nu este cazul ca românii să se panicheze.

Alexandru Rafila îndeamnă la calm și ponderare

Ministrul sănătății a participat la un eveniment în cadrul căruia Secția de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București a primit un ecograf performant și un ventilator de suport respirator din partea Organizației Salvați Copiii România.

ADVERTISEMENT

Aparatura valorează 92.000 de euro, iar donația face parte din programul de dotare a maternităților, secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală și de pediatrie, vulnerabilizate suplimentar din cauza pandemiei de Covid-19.

Nu are niciun fel de relevanţă lucrul acesta, că a apărut la graniţă. Virusul nu trece graniţa. Este importantă identificarea cazului de infecţie şi izolarea contacţilor, eventual vaccinarea lor.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz”, a explicat Alexandru Rafila jurnaliștilor care l-au întrebat despre măsurile ce ar putea fi luate în România după ce variola maimuței a fost descoperită miercuri în Ungaria, la un bărbat de 38 de ani.

Câte vaccinuri împotriva variolei va primi România

Mai departe, ministrul sănătății a fost întrebat dacă România a demarat discuţiile cu Autoritatea Europeană pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare (HERA) pentru vaccinul împotriva variolei maimuţei.

ADVERTISEMENT

România va primi o anumită cantitate de vaccinuri în mod gratuit. Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul Uniunii Europene. Probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populaţia României din totalul populaţiei Uniunii Europene.

Deci, probabil undeva în jur de 2.000, 2.000 şi ceva de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a asigura protecţia”, a precizat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Experții africani nu sunt impresionați

Pentru moment, încă nu se ştie când vor ajunge aceste doze de vaccin în ţara noastră. Altfel, amintim o declarație recentă a experţilor africani, care nu cred că vaccinarea în masă e necesară pentru variola maimuţei.

”În acest moment, nu avem nevoie de vaccinări în masă contra variolei maimuţelor. Sunt multe de investigat din punctul de vedere epidemiologic”, a declarat directorul executiv al Institutului Naţional pentru Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud, Adrian Puren.

Experta NICD, Jacqueline Weyer, a spus că până în prezent nu a existat ”nimic straniu, nimic ce nu a fost întâlnit” în focarul de variolă a maimuţei din afara Africii, ”cu excepţia faptului că acum se întâmplă într-un loc diferit”.

 

ADVERTISEMENT