News

Rafila, dezvăluiri despre închiderea școlilor din martie 2020: ”Nu am fost de acord. Comitetul de decizie era format în majoritate din militari, nu medici”

Alexandru Rafila spune că nu a fost de acord cu închiderea școlilor și trecerea în online, în martie 2020. Comitetul care a decis măsura era format mai mult din militari, a dezvăluit ministrul sănătății.
02.05.2022 | 12:35
Rafila dezvaluiri despre inchiderea scolilor din martie 2020 Nu am fost de acord Comitetul de decizie era format in majoritate din militari nu medici
Alexandru Rafila, declarații despre cum s-au închis școlile în martie 2020. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a vorbit despre cum s-a luat decizia închiderii școlilor, în martie 2020, atunci când în România luau amploare cazurile de coronavirus și se adoptau primele măsuri împotriva Covid-19. Ministrul sănătății a mărturisit că nu a fost de acord cu trecerea în online a elevilor.

Alexandru Rafila, nemulțimit că în martie 2020 s-au închis școlile: ”Dacă discuţi de o problemă medicală, deciziile trebuie luate de cei de meserie” 

Ministrul sănătății a mai dezvăluit că ”majoritatea erau militari și nu medici” cei care făceau parte din comitetul tehnico ştiinţific abilitat pentru hotârârea restricțiilor, printre care închiderea unităților de învățământ.

ADVERTISEMENT

”În acest comitet tehnico ştiinţific care lua deciziile şi care cred că mai este şi astăzi, dar nu s-a mai întrunit de foarte mult timp cred, majoritatea celor care luau decizii nu erau medici. (…)

Majoritatea celor care erau acolo erau militari. Erau aproape oameni absolut ok, nu am nici o problemă, dar dacă discuţi de o problemă medicală în principiu deciziile trebuie luate pe baza recomandărilor celor care sunt sunt de meserie şi care fac lucrul acesta”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3, scrie G4media.

ADVERTISEMENT

De ce nu a fost de acord Alexandru Rafila cu închiderea școlilor în martie 2020

Alexandru Rafila a mai precizat că el nu a fost de acord cu măsura închiderii școlilor, în martie 2020, deoarece atunci existau puține infectări.

”Sunt mai multe astfel de situaţii. Tot timpul noi facem referire la o situaţie pe care la început nu o cunoşteam, nu ştiam amănunte despre boală, cum evoluează, cum se previne, când umblau toţi îmbrăcaţi în spitale în nişte costume de cosmonaut actual. A trecut timpul, boala a devenit mai uşoară.

ADVERTISEMENT

A fost însă o decizie şi vă dau un exemplu, cu care eu nu am fost de acord, cu toate că eram şi membru într-un aşa zis comitet tehnico-ştiinţific de sprijin al celor care luau decizii în acel moment şi eu m-am opus vehement.

A fost decizia închiderii şcolilor în martie 2020, când la un număr foarte mic de cazuri, erau 100 sau 200 de cazuri, s-a luat decizia închiderii şcolilor pentru o lungă perioadă”, a mai transmis ministrul sănătății.

ADVERTISEMENT

În prezent, elevii se prezintă la ore fizic și nu în format online, odată cu eliminarea stării de alertă. Până ca autoritățile să anuleze această restricție, ei au luat parte la cursuri în funcție de indicele de infectare din localitățile de unde provin sau în funcție de numărul paturilor ocupate, de la ATI.

Cât timp școlile au stat închise, s-au iscat nemulțimiri din partea mai multor părinți sau elevi. Asta deoarece cei mici aveau dificultăți de concetrare sau părinții nu aveau cu cine să îi lase acasă, cât timp erau plecați la serviciu.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar....
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Doctoriţa ucisă la Brăila, înmormântată la Chişinău. Fratele ei este un jurist notoriu
Doctoriţa ucisă la Brăila, înmormântată la Chişinău. Fratele ei este un jurist notoriu
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul