News

Rafila explică amânarea distribuirii pastilelor cu iod: ”Nu facem acest lucru până nu înțelege toată lumea despre ce e vorba”

Alexandru Rafila, explicații despre decizia de a amâna distribuirea pastilelor cu iod către populație. Ministrul sănătății spune că trebuie înțeles foarte bine despre ce este vorba.
04.04.2022 | 22:09
Rafila explica amanarea distribuirii pastilelor cu iod Nu facem acest lucru pana nu intelege toata lumea despre ce e vorba
Alexandru Rafila, declarații despre amânarea distribuirii pastilelor cu iod. Sursa foto: Ministerul Sănătății
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a făcut noi declarații luni despre pastilele cu iod, a căror distribuire către populație s-a amânat. Ministrul sănătății a explicat că, mai întâi, trebuie organizată o campanie de informare, încât să se înțeleagă rolul/beneficiul acestor medicamente.

Alexandru Rafila spune că românii au nevoie, în prezent, de o campanie de informare despre pastilele cu iod

Alexandru Rafila a mai spus că se lucrează, în prezent, la structurarea unei campanii de informare despre comprimatele din iod, care ar trebui să ajungă la cetățenii cu vârste între 0 și 40 de ani.

ADVERTISEMENT

”Am lucrat în această perioadă la structurarea campaniei de informare. Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. (…)

E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme. (…) Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuţia către cetăţeni”, a declarat ministrul sănătății, într-o conferință de presă de la Bacău.

ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății a mai punctat faptul că medicii vor avea un rol esențial în informarea pacienților despre scopul distribuirii pastilelor cu iod.

”Cred că mulţi dintre medicii de familie vor reflecta şi vor deveni parteneri ai pacienţilor de pe listele lor în a-i ajuta să înţeleagă care este scopul acestei distribuiri”, a mai declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Medicii de familie au refuzat să distribuie pastile cu iod pacienților. Care este motivul

În acest weekend, Ministerul Sănătății a decis amânarea livrării pastilelor cu iod către cetățeni, pentru a doua jumătate a lunii aprilie, după ce medicii de familie au refuzat distribuirea, pe motiv că le va aglomera activitatea, dar și că procedura este una prea birocratică.

Când luăm pastile cu iod

Ministerul Sănătăţii informează, de asemenea, că pastilele în cauză se administrează doar după un accident nuclear, mai exact, la două ore după un astfel de eveniment. Nu este indicat să faceți acest lucru în scop preventiv.

ADVERTISEMENT

”Menţionăm că, în momentul de faţă, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile.

Campania de informare publică, distribuţia şi dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populaţiei sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii”, a transmis duminică Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT