News

Rafila continuă scandalul cu USR. „PNRR nu a fost discutat cu specialiștii din Ministerul Sănătății. El nu exista în minister”

Alexandru Rafila a continuat joi atacurile la adresa USR pe tema PNRR, susținând că proiectele de la capitolul Sănătate nu au fost discutate cu experții din minister.
17.02.2022 | 17:03
Rafila continua scandalul cu USR PNRR nu a fost discutat cu specialistii din Ministerul Sanatatii El nu exista in minister
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a venit joi cu noi acuzații la adresa USR, considerat principalul vinovat pentru modul în care a fost elaborat PNRR, susținând că niciunul din responsabilii din Ministerul Sănătății nu a fost consultat pentru investițiile și programele de aproape 2,5 miliarde de euro de la capitolul Sănătate.

„PNRR nu exista în Ministerul Sănătății”

Alexandru Rafila a precizat că în momentul în care și-a preluat portofoliul, programul în sine, detaliile tehnice ce privesc capitolul Sănătate din PNRR nici măcar nu exista în minister. El a susținut că niciuna din cele 22 de structuri din subordinea ministerului nu a fost consultată pentru elaborarea proiectelor de investiții de 2,45 miliarde de euro destinate sănătății.

ADVERTISEMENT

„Când a venit în MS, acest PNRR din punct de vedere al detaliilor tehnice, nu exista, fostul ministru Cseke, nu l-a găsit decât cu foarte mare dificultate și a reușit să îl obțină de la MIPE sub formă unui stick multiplicat. Am consultat toate structurile din MS, 22, privind implicarea lor în acest program. Niciuna din cele 22 nu a fost consultată sau nu a participat la realizarea acestui program”, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul a susținut că practic programul PNRR pe Sănătate a fost astfel unul necunoscut în cadrul ministerului, și a subliniat că este necesar ca noua agenție ce urmează să fie înființată pentru a coordona aceste investiții trebuie să funcționeze în cadrul Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

„Celebra Agenție pentru Investiții (ANIDS – n.r.) trebuie constituită în subordinea Ministerului Sănătății. Am avut consultări apropo de locul cel mai bun unde să fie amplasată, la Ministerul Sănătății sau la secretariatul general al Guvernului. La începutul acestui proiect a existat o discuție și toată lumea a căzut de acord că cel mai bine ar fi să fie la MS. Domnul Ghinea are informații defazate”, a mai afirmat Rafila.

Mai mult, Alexandru Rafila s-a plâns de faptul că nu există niciun criteriu rațional pentru modul în care au fost selectate cele 49 de spitale, alese inițial să facă parte din proiect. Acesta susține că prin modul în care au fost incluse, sunt dezavantajate spitalele din sudul și estul țării.

ADVERTISEMENT

„Această ANDIS se ocupă de spitale regionale care sunt finanțate din alți bani, nu din PNRR și încă 3 spitale din lista celor 25. Avem problema legată de lista acestor 49 de spitale selectate inițial pentru a fi introduse în proiect. Nu e niciun fel de criteriu rațional care să arate de ce au fost alese aceste 49 de spitale, legat de nevoia de resurse medicale.

E o listă care a avut că singur criteriu studiul de fezabilitate. Din această listă trebuie să alegem 25, pe baza unor criterii la care trebuie să lucrăm. Nu e asta o problemă, dar distribuția lor teritorială, sudul și estul țării sunt vitregite în acest proiect”, a declarat ministrul sănătății.

ADVERTISEMENT

Rafila a subliniat că nu dorește o renegociere a PNRR-ului, așa cum se întâmplă pe subiectul plafonului de pensii, doar că modul în care a fost gândit capitolul Sănătate nu oferă posibilitatea de a dota instituțiile medicale în concordanță cu nevoile pacienților din întreaga țară.

Problema consultanței din PNRR

Ministrul Rafila a abordat încă o dată problema bugetului ridicat alocat pentru consultanța internațională la capitolul Sănătate din PNRR, susținând că, în cazul Agenției pentru Investiții, bugetul pentru consultanță este de cinci ori mai mare decât cel pentru funcționarea efectivă a instituției.

„Sunt și lucruri care necesită consultanță pentru că sfidează logică. De exemplu, clădirile trebuie să se termine cel mai târziu în 2026, achiziția de echipamente trebuie să se termine cel târziu în 2024. Ce tip de consultanță e necesar încât cineva să îți explice un echipament cu doi ani înainte să fie gata clădirea.

Acolo mi s-a părut că e puțin ciudat că angajații obișnuiți să fie consiliați de foarte mulți experți internaționali. Funcționarea agenției înseamnă 5 milioane de euro pentru angajați, iar consultanță e de 5 ori mai mare.

Mi-e foarte greu să cred că e în regulă că 75 de angajați de la ANDIS plătiți cu o mie de euro pe luna sunt consultați, consiliați de persoane care îi învață cu 2.000 de euro pe zi, îi învață foarte multe sute și mii de zile.

Dacă vrei să faci funcțională o astfel de agenție trebuie să aduci oamenii cei mai buni, plătiți conform responsabilităților. Nu se poate că oamenii ăștia să aibă toate responsabilitățile și alții să vină să îi consilieze și să aibă responsabilitate limitată. E imoral și ne-etic că acești oameni să lucreze într-un mediu în care vin cohorte de consultanți, trebuie să vedem cum s-a gândit, care au fost motivațiile”, a mai declarat Alexandru Rafila care a subliniat că a cerut un punct de vedere din partea Corpului de control al primului ministru.

Vlad Voiculescu, răspuns pentru ministrul Rafila

Europarlamentarul USR Dragoș Pîslaru a declarat joi la Digi24, în ceea ce privește criticile privind consultanța din PNRR, că suma de 25 de milioane de euro este doar un prag și că autoritățile nu trebuie să o cheltuie în întregime. În ceea ce privește consultanța pentru achiziționarea echipamentelor medicale, anterioară finalizării spitalelor, acesta susține că în domeniul medical aparatele complexe sunt achiziționate într-o perioadă de unul sau doi ani.

Și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a răspuns acuzațiilor venite din partea lui Alexandru Rafila. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că cele 25 de milioane de euro reprezintă consultanță pentru proiecte de investiții de 1,7 miliarde de euro, adică un procent de 1,5%.

„Dacă domnul Rafila ne arată un singur obiectiv de investiții mari (publice sau private) în care cheltuielile cu studiile de fezabilitate, monitorizarea construcției, documentația de achiziție să fie sub 1.5%, îmi pensez sprâncenele și merg în emisiune la Gâdea să îi oferim împreună o nouă specializare domnului Rafila: aceea de medic specialist în investiții. Găsim sigur o universitate care să îi dea repede și un doctorat în așa ceva.

Pe lângă cele de mai sus, în suma respectivă era și asistență tehnică permanentă inclusiv pentru pornirea și funcționarea instituției”, a scris fostul ministru pe pagina sa de Facebook.

Și Cristian Ghinea a reacționat pe pagina sa de Facebook după declarațiile venite din partea ministrului Rafila, susținând că aceste nu vrea să se ocupe el de construcția de spitale și că ar dori să scape de noua Agenție pentru Investiții, pe care s-o mute în subordinea SGG-ului. Schimbul de replici dintre cei doi a început din ziua anterioară când Ghinea l-a numit „leneș” pe Rafila, iar acesta din urmă i-a transmis că „nu are cei șapte ani de acasă”.

„Hai că am promis că vă spun de ce e Rafila atât de agitat. V-am spus ieri povestea ANDIS – agenția pentru investiții în sănătate. Ar trebui să înlocuiască două direcții din minister care au ratat construcția de spitale. Are fonduri din PNRR să funcționeze, să ia oameni să facă treaba – ce numește PSD ”consultanță”, că ei nu știu cu munca, când aud de bani le fac ochii ca maimuța la banane. Cum povesteam și ieri, ANDIS a fost soluția la întrebarea Comisiei: bine, vă dăm 1,7 miliarde să faceți spitale, dar cine le face?

Evident, directorimea din Ministerul Sănătății este isterizată. Se face ANDIS, se face un concurs de selecție pentru manageri (da, e și asta în PNRR). Suferă directorii că rămân fără fotoliu. Soluția lor? Rafila a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătății ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului. Repet: ministrul Sănătății care are 1,7 miliarde euro pentru spitale și agenția la cheie vrea să scape de ea. Ministrul Sănătății nu vrea să se ocupe de construcția de spitale”, a scris joi pe pagina de Facebook și Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene.

ADVERTISEMENT