Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat, luni, că 2.000 de doze de vaccin antitetanos au fost trimise în zonele afectate de inunndații puternice din județul Galați.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a informat, luni, că un număr de 2.000 de doze de vaccin antitetanos au fost trimise în localitățile din județul Galați care au fost afectate de inundații masive.
„Ne îngrijim de cetăţenii care au nevoie de vaccinare antitetanică, pentru că sunt şi astfel de situaţii. Direcţia de sănătate publică a evaluat la circa 2.000 de doze necesarul de vaccin antitetanic. Este un camion pe drum de la UNIFARM către Galaţi în acest moment şi pentru copiii care au fost expuşi eventual la o apă contaminată sau posibil să fie contaminată vaccinarea împotriva hepatitei A”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.
Ministrul Sănătății a subliniat că în zonele sinistrate apa nu este potabilă și că Direcţia de Sănătate Publică Galaţi evaluează la ora actuală calitatea apei din reţea şi din fântânile gospodăriilor.
„Acolo unde discutăm de apă furnizată prin intermediul reţelei lucrurile sunt mai uşor de gestionat. Să nu uităm că ne aflăm în mediul rural unde sunt mulţi locuitori care folosesc încă fântâni. În mod evident că în locurile unde ele au fost inundate apa este nepotabilă. De asemenea, acolo unde nu s-a produs inundaţia, dar ploile au fost abundente s-au produs infiltraţii şi există recomandarea fermă din partea noastră să se consume exclusiv apă îmbuteliată sau furnizată de autorităţi până la dezinfecţia acestor fântâni. Ele sunt evaluate în momentul de faţă de Direcţia de Sănătate Publică din Galaţi, mă refer la calitatea apei atât din reţea, cât şi din fântâni. Ele sunt verificate şi clorinate, dezinfectate adică, pentru ca apa să poată să devină potabilă”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.
Precipitațiile abundente au provocat inundații de o amploare extraordinară în România. Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Austria au fost, de asemenea, afectate de ploi abundente și vânturi violente.
Ciclonul Boris a făcut duminică, o a șasea victimă în România, în aceeași regiune cu precedentele, la Galați, au anunțat serviciile de urgență, în timp ce precipitațiile excepționale au provocat inundații în mai multe țări din Europa Centrală și de Est. Furtuna a provocat, de asemenea, pene de curent în aceste țări, perturbări ale rețelei de transport și evacuarea locuitorilor.
700 de case au fost inundate în comuna Slobozia Conachi, în sudul județului Galați, potrivit primarului Emil Dragomir, care a descris situația ca fiind un „dezastru de proporții extraordinare”. Armata a desfășurat bărci de salvare pentru a ajunge la locuitorii blocați din Pechea, un sat deosebit de grav afectat. Au fost înființate tabere pentru a găzdui victimele.