News

Rafila, precizări despre testarea antidrog. „Rețeaua de medicină legală, operațională până la sfârșitul anului”

Alexandru Rafila, anunț despre testele antidrug. „Determinarea toxicologică, operațională în toată rețeaua de medicină legală”
11.07.2024 | 13:38
Rafila precizari despre testarea antidrog Reteaua de medicina legala operationala pana la sfarsitul anului
Ministrul Sănătății spune că întreaga rețea de medicină legală va fi pregătită pentru testele antidrog / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La ora când premierul Marcel Ciolacu a anunțat modificarea ordonanței de urgență pentru testele antidrug, criticată de conducătorii auto, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat cum vor fi făcute testele de analiză toxicologică în cazul șoferilor pozitivi la aparatele Drugtest sau care nu sunt de acord cu testarea rapidă.

Testele, în rețeaua de medicină legală

În contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat modificarea ordonanței de urgență privind testele antidrog, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit cu precizări privind modul în care vor fi făcute testele de analize toxicologice de către specialiștii în medicină legală, pentru șoferii testați pozitiv cu aparatele Drugtest sau care refuză testarea rapidă.

ADVERTISEMENT

„În primul rând trebuie să înțelegem că aceste teste care se fac în cadrul institutelor și serviciilor de medicină legală, nu e vorba doar de Institutul de Medicină Legală din București, e vorba despre o rețea care există în toată țara, ea cuprinde șase institute de medicină legală, iar județele care nu au un institut au un serviciu de medicină legală, testele se vor efectua în centrele care pot să facă determinări cantitative și calitative”, a declarat Alexandru Rafila la B1TV.

42 de laboratoare, dotate cu echipamente noi

Ministrul Sănătății a mai spus că a discutat cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Comisia de Specialitate de Medicină Legală a Ministerului Sănătății pentru a aronda județele la IML-urile care au în dotare echipamente cu care se pot face determinări toxicologice, MAI urmând să transporte probele către aceste centre regionale. Rafila a mai spus că 42 de laboratoare de profil vor fi dotate cu noi echipamente, până la sfârșitul anului.

ADVERTISEMENT

„Un test de sânge, inițial este testat calitativ, să vedem dacă este pozitiv sau negativ, iar ulterior pentru testele pozitive se face și o determinare a cantității de substanță stupefiantă sau de alcool care există în acea probă. Noi am avut o discuție inițială cu MAI, ieri cu Comisia de Specialitate de Medicină Legală a Ministerului Sănătății, am făcut o arondare a județelor la institutele de medicină legală care au echipamente care pot face acest tip de determinări, iar MAI va asigura transportul probelor către aceste centre regionale. Până la sfârșitul anului, toate cele 42 de laboratoare vor primi echipamente noi. E un proiect de Bancă Mondială pe care noi l-am demarat încă din luna mai”, a spus ministrul Sănătății.

Rezultatele fals pozitive, „exagerări”

Alexandru Rafila a mai precizat că, prin acest proiect al Băncii Mondiale, până la sfârșitul acestui an analizele și determinarea toxicologică vor fi operaționale în toată rețeaua de medicină legală din România.  „E un proiect demarat de Banca Mondială care va organiza procedura de achiziție, există un grup de lucru care a întocmit specificațiile tehnice pentru aceste echipamente și până la sfârșitul anului e o procedură legală care durează câteva luni până se face achiziția. Până atunci lucrăm cu aceste centre regionale la care vor ajunge probele pe care le transportă MAI”, a adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a comentat și rezultatele fals pozitive în cazul celor care au consumat unele medicamente și apoi au condus mașina, spunând că uneori sunt „exagerări”. „Eu cred că sunt și foarte multe exagerări referitoare la această listă exaustivă. Am discutat cu speialiștii. Dacă cineva are un test fals pozitiv în urma unui control de rutină pe care îl face poliția în mod evident va fi infirmat prin testarea la institutul de medicină legală”, a spus Rafila.

„Nu aș vrea să transformăm niște situații absolut întâmplătoare într-o situație regulată și să inducem ideea că practic testele acestea duc la rezultate fals pozitive într-un mod obișnuit. Sunt situații particulare. Faptul că se testează în zona de medicină legală duce la soluționarea acestor neclarități”, a precizat ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT