News

Restricțiile de pandemie, eliminate! Rafila: Utilizarea măștii nu va mai fi obligatorie. CNSU abrogă procedurile de carantină. Update

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că utilizarea măștii, atât la interior, cât și la exterior, nu va mai fi obligatorie. Și alte restricții de acces vor fi ridicate. CNSU a abrogat procedurile de carantină.
08.03.2022 | 15:06
Restrictiile de pandemie eliminate Rafila Utilizarea mastii nu va mai fi obligatorie CNSU abroga procedurile de carantina Update
ADVERTISEMENT
08-03-2022
17:54

CNSU a aprobat o hotărâre privind abrogarea procedurilor de carantină

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, marţi, o hotărâre referitoare la abrogarea procedurilor de carantină a persoanelor în contextul pandemiei de Covid-19.

Prin HCNSU nr.16/2022 s-a decis abrogarea Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României.

Prin hotărârea de mai sus, aprobată pe 31 ianuarie, CNSU a decis instituirea unei carantine cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în ţară.

CNSU a mai stabilit la data respectivă instituirea carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacţii direcţi ai unei persoane confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi exceptarea lor de la această măsură dacă se află în perioada de 90 de zile ulterioară izolării ca urmare a confirmării pozitive COVID-19.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că utilizarea măștii, atât la interior, cât și la exterior, nu va mai fi obligatorie. Și alte restricții de acces vor fi ridicate, precum intrarea în unități de alimentație publică sau în instituții.

Restricțiile de pandemie, eliminate de autorități

Decizia vine ca urmare a hotărârii Guvernului de a nu mai prelungi starea de alertă.

„Toate restricțiile sunt ridicate de mâine. Practic, prudența și responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte pricipalele atribute ale perioadei următoare”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Rafila a spus că este recomandată în continuare purtarea măștii de protecție în:

  • spații publice aglomerate, precum piețele
  • mijloace de transport în comun
  • instituții de învățământ
  • spitale

Ministrul sănătății a mai spus că, în continuare, este recomandată spălarea pe mâni sau folosirea unui dezinfectant.

ADVERTISEMENT

El a mai spus că este nevoie ca oamenii să se testeze dacă au simptome, iar dacă se constată că sunt infectați, să se adreseze unui medic.

Rafila mai spune că dorește ca numărul de cazuri să scadă, prin reducerea transmiterii comunitare. Ministrul a mai spus că sunt 5.000 de pacienți în spitale, și că unitățile medicale vor funcționa în regim mixt, tratând atât bolnavii obișnuiți, cât și pacienții infectați cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Recomandările lui Lucian Bode

Ministerul de interne Lucian Bode a transmis, marţi, că toate restricţiile impuse pe durata pandemiei, inclusiv portul măştii de protecţie în spaţii publice, încetează de la miezul nopţii. El a mai spus că actele care au expirat pe durata stării de alertă trebuie înlocuite în următoarele 90 de zile, iar instituţiile vor lua măsuri pentru a nu se produce aglomeraţie.

„Mulţumesc românilor pentru responsabilitate”, a spus Lucian Bode.

„Începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricţiile, precum şi restrângerea sau interzicerea unor activităţi aşa cum erau prevăzute în actul normativ menţionat (spre exemplu: obligativitatea purtării măşti de protecţie în spaţiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor în locurile şi, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc)”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT

”România a parcurs timp de mai bine de doi ani una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă. Chiar dacă a fost o perioadă plină de provocări, în cele din urmă efortul nostru comun a dat roade. Mulţumesc românilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă, pentru că au înţeles să respecte regulile de protecţie sanitară şi au ales să se vaccineze, limitând astfel răspândirea pandemiei de Covid – 19. Mulţumesc, de asemenea, tuturor angajaţilor MAI care şi-au făcut datoria pentru binele românilor. Împreună am reuşit să depăşim momente grele, iar această încercare ne va da puterea să trecem peste toate provocările pe care ni le rezervă viitorul”, a adăugat Bode.

ADVERTISEMENT
„Regele” lui Dinamo a ajuns de nerecunoscut! Cum arată acum, la 5 ani...
„Regele” lui Dinamo a ajuns de nerecunoscut! Cum arată acum, la 5 ani de când își etala „pătrățelele” pe coperta Gazetei
Kylian Mbappe a semnat! Ce salariu va încasa de fapt și bonusul de...
Kylian Mbappe a semnat! Ce salariu va încasa de fapt și bonusul de instalare uriaș
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul...
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul clar către Kiev
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep...
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep le-a cerut daune de 10 milioane de dolari
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
O tânără care lucrează într-unul dintre cele mai grele domenii câştigă 100.000 de...
O tânără care lucrează într-unul dintre cele mai grele domenii câştigă 100.000 de lire pe an. Călătoreşte în toată lumea
Ce oponenţi i-au mai rămas lui Vladimir Putin după moartea lui Aleksei Navalnîi?
Ce oponenţi i-au mai rămas lui Vladimir Putin după moartea lui Aleksei Navalnîi?
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba...
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba ajută la încălzirea întregii locuințe” FOTO
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Anunțul momentului despre Iancu Sterp la Survivor All Stars. Cum primește mâncare pe...
Anunțul momentului despre Iancu Sterp la Survivor All Stars. Cum primește mâncare pe ascuns și ce riscă Războinicul
Piața imobiliară. Veste bună pentru cei care vor să cumpere o locuință
Piața imobiliară. Veste bună pentru cei care vor să cumpere o locuință
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Florin Ristei a ajuns la spital, după separarea de Naomi. Despărțirea l-a măcinat...
Florin Ristei a ajuns la spital, după separarea de Naomi. Despărțirea l-a măcinat până a fost dus la urgențe. ''Era să moară, acum și-a revenit''
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E...
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E un partid nou”
Zodiile care au parte de un miracol în martie 2024. Ei sunt nativi...
Zodiile care au parte de un miracol în martie 2024. Ei sunt nativi care vor trăi o primăvară ca-n filme