Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, marţi, o hotărâre referitoare la abrogarea procedurilor de carantină a persoanelor în contextul pandemiei de Covid-19.
Prin HCNSU nr.16/2022 s-a decis abrogarea Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României.
Prin hotărârea de mai sus, aprobată pe 31 ianuarie, CNSU a decis instituirea unei carantine cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în ţară.
CNSU a mai stabilit la data respectivă instituirea carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacţii direcţi ai unei persoane confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi exceptarea lor de la această măsură dacă se află în perioada de 90 de zile ulterioară izolării ca urmare a confirmării pozitive COVID-19.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că utilizarea măștii, atât la interior, cât și la exterior, nu va mai fi obligatorie. Și alte restricții de acces vor fi ridicate, precum intrarea în unități de alimentație publică sau în instituții.
Decizia vine ca urmare a hotărârii Guvernului de a nu mai prelungi starea de alertă.
„Toate restricțiile sunt ridicate de mâine. Practic, prudența și responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte pricipalele atribute ale perioadei următoare”, a mai spus ministrul.
Rafila a spus că este recomandată în continuare purtarea măștii de protecție în:
Ministrul sănătății a mai spus că, în continuare, este recomandată spălarea pe mâni sau folosirea unui dezinfectant.
El a mai spus că este nevoie ca oamenii să se testeze dacă au simptome, iar dacă se constată că sunt infectați, să se adreseze unui medic.
Rafila mai spune că dorește ca numărul de cazuri să scadă, prin reducerea transmiterii comunitare. Ministrul a mai spus că sunt 5.000 de pacienți în spitale, și că unitățile medicale vor funcționa în regim mixt, tratând atât bolnavii obișnuiți, cât și pacienții infectați cu coronavirus.
Ministerul de interne Lucian Bode a transmis, marţi, că toate restricţiile impuse pe durata pandemiei, inclusiv portul măştii de protecţie în spaţii publice, încetează de la miezul nopţii. El a mai spus că actele care au expirat pe durata stării de alertă trebuie înlocuite în următoarele 90 de zile, iar instituţiile vor lua măsuri pentru a nu se produce aglomeraţie.
„Mulţumesc românilor pentru responsabilitate”, a spus Lucian Bode.
„Începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricţiile, precum şi restrângerea sau interzicerea unor activităţi aşa cum erau prevăzute în actul normativ menţionat (spre exemplu: obligativitatea purtării măşti de protecţie în spaţiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor în locurile şi, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc)”, a mai spus ministrul.
”România a parcurs timp de mai bine de doi ani una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă. Chiar dacă a fost o perioadă plină de provocări, în cele din urmă efortul nostru comun a dat roade. Mulţumesc românilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă, pentru că au înţeles să respecte regulile de protecţie sanitară şi au ales să se vaccineze, limitând astfel răspândirea pandemiei de Covid – 19. Mulţumesc, de asemenea, tuturor angajaţilor MAI care şi-au făcut datoria pentru binele românilor. Împreună am reuşit să depăşim momente grele, iar această încercare ne va da puterea să trecem peste toate provocările pe care ni le rezervă viitorul”, a adăugat Bode.