News

Răfuială politică la Hunedoara! Firma DD Chim Deva, amendată la ordin, deși are toate avizele și autorizațiile la zi

17.01.2020 | 14:13
Rafuiala politica la Hunedoara Firma DD Chim Deva amendata la ordin desi are toate avizele si autorizatiile la zi
ADVERTISEMENT

Răfuială politică la Hunedoara acolo unde se dă un adevărat asalt pentru funcția de director al Direcției de Sănătate Publice. Astfel, noul partid de guvernământ vrea să o dea jos pe cea care conduce în acest moment instituția, Adina Pera Ștefănie, și, potrivit mesagerulhunedorean.ro, să-și numească un om „de casă”, pe Cosmin Ilioni.

Răfuială politică la Hunedoara!

Acesta din urmă lucrează la Inspecția Sanitară din cadrul DSP și este cel care a mers să verifice de curând firma DD Chim. Vă reîmprospătăm memoria și vă spunem că aceasta este compania implicată în scandalul dezinsecției de la Liceul German Arad, în urma căreia 40 de copii au ajuns la spital.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Csaba Vereş, administratorul DD Chim Deva, Cosmin Ilioni s-a prezentat la sediul firmei și nu a ezitat o clipă. Le-a transmis șefilor că are ordin de la Bucureşti să-i amendeze. ”După cazul de la Timişoara, de anul trecut, în noiembrie a venit în control o echipă mixtă de la DSV şi, DSP.

Firma DD Chim Deva, amendată la ordin, deși are toate avizele și autorizațiile la zi

Mai exact de la Inspecţia Sanitară din cadrul DSP, şi a verificat societatea. Totul a ieşit foarte bine, a fost totul OK. Tot acest domn Ilioni a venit şi atunci. Iar acum mi-a spus inspectorul că trebuie să mă amendeze, că aşa a primit ordin de la cei din Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Voi contesta amenda, evident. Am lucrat la toate şcolile din judeţul Alba cu acest dezinfectant şi totul e perfect. Am toate avizele şi toate documentele necesare în regulă. Lucrăm profesionist, nu ne jucăm”, a declarat Csaba Vereş, administratorul societăţii DD CHIM din Deva.

Mai mult de atât, acesta a ținut să lămurească și problema soluțiilor folosite în timpul dezinsecțiilor. ”În ceea ce priveşte biocidul Preventol, pentru suprafeţe, cu care am făcut lucrările la liceul german din Arad, trebuie spus că acesta are avizul Ministerului Sănătăţii până în 2024. Deci, potrivit avizului respectiv, putem să-l folosim până în 2024.

ADVERTISEMENT

Nu apare în registrul special că acest biocid nu ar mai fi în uz. Cel puţin nimeni nu a operat vreo modificare până în 10 ianuarie 2020, când am lucrat la liceul din Arad. Ca atare, unde am greşit? Niciunde. Dacă vor să dea amenzi doar ca să fiu eu ţapul ispăşitor, se înşală”, a adăugat Csaba Vereş.

Șefa Inspecţiei Sanitare din cadrul Ministerului Sănătăţii, Maria Comana spune că nu i-a dat ordin inspectorului Ilioni să aplice amendă agentului economic. Aceasta a pasat mai degrabă pisica în curtea celor de la DSP Hunedoara.

ADVERTISEMENT

”Nu eu sunt şefa inspectorilor de la DSP Hunedoara. Întrebaţi şi la Comisia de biocide din minister, nu e treaba mea să ştiu cât e valabil biocidul”, a transmis Comana. La rândul ei, Adina Pera Ştefănie, directorul executiv al DSP Hunedoara a dat toate cărțile pe față.

”Pe mine m-au sunat de la serviciu, seara, că doamna Comana o caută pe şefa de la Inspecţia Sanitară de la noi. Aceasta este în concediu şi nu putea fi găsită de directoare.

I-am spus colegei care m-a contactat să îi zică doamnei Comana să ia legătură cu cea care îi ţine locul şefei de la Inspecţie de la noi. Cu toate acestea, ea l-a contactat pe Cosmin Ilioni şi i-a cerut să se ducă în control la firma DD Chim.

În final a dat o amendă de 40.000 de lei acestei societăţi. E adevărat, există un registru al biocidelor la nivelul Ministerului Sănătăţii, care poate fi accesat pe bază de parolă de persoanele desemnate din teritoriu. De la noi, de la DSP Hunedoara, sunt doar două persoane care au parola şi pot intra să verifice acest registru”, a spus directorul executiv al DSP Hunedoara.

Mai mult de atât, Adina Pera Ștefănie spune că în fişa postului său se este precizat clar că directorul executiv doar coordonează activitatea celor de la Inspecţia Sanitară din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, el nu poate să intervină asupra independenţei în desfăşurarea actului profesional al unui inspector.

Între timp, prefectul de Hunedoara, Vasilică Potecă ridică din umeri și spune că nu știe nimic despre această situație. ”Nu am fost informat despre această situaţie, acum am aflat de la dumneavoastră despre asta.

Să ia măsuri directoarea de la DSP împotriva inspectorului respectiv. Dacă un inspector a făcut aşa ceva, este complet anormal, este ilegal! El trebuie să răspundă pentru acest lucru”, a afirmat prefectul de Hunedoara.

 

 

 

ADVERTISEMENT