News

Raiffeisen Bank, amendată de ANPC cu 100.000 de lei pentru mărirea ilegală a dobânzilor. Mii de clienți afectați

Raiffeisen Bank a fost amendată de ANPC cu 100.000 de lei pentru mărirea ilegală a dobânzilor. Mii de români au fost afectați de această practică a băncii.
03.09.2021 | 20:04
Raiffeisen Bank amendata de ANPC cu 100000 de lei pentru marirea ilegala a dobanzilor Mii de clienti afectati
ADVERTISEMENT

Raiffeisen Bank, o importantă bancă din România, a fost amendată cu 100.000 de lei de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Autoritățile au luat această decizie pentru practică comercială incorectă şi a decis suspendarea activităţii băncii referitoare la acest comportament.

ADVERTISEMENT

Măsura ANPC aplicată în acest caz este una în premieră în România. Pe lângă amendă, banca este obligată și la restituirea comisioanelor încasate ilegal de la clienţi, informează instituția într-un comunicat emis vineri, 3 septembrie.

Raiffeisen Bank, amendată cu 100.000 de lei de ANPC pentru mărirea ilegală a dobânzilor

Sancțiunea aplicată de ANPC vine după ce Raiffeisen Bank nu a respectat o decizie definitivă a justiţiei, care a decis în februarie 2020 că banca în cauză a comis o practică comercială incorectă atunci când a mărit unilateral dobânzile clienţilor care solicitau restructurarea creditelor.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Raiffeisen Bank nu au pus în practică decizia instanţei de judecată timp de aproape 1 an şi 7 luni de la emiterea acesteia.

Din informațiile furnizate de ANPC, aproximativ 14.000 de clienţi beneficiari de credite au fost afectaţi de practica comercială incorectă a Raiffeisen Bank.

ADVERTISEMENT

Istoricul acestui caz debutează în iulie 2014, atunci când preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a emis un ordin prin care a dispus încetarea practicii comerciale incorecte ce constă în decizia unilaterală de a mări, la momentul restructurării creditelor, marjele din componenţa dobânzii, prin introducerea în marjele de dobândă a comisionului de administrare la care banca a renunţat expres prin actele adiţionale semnate cu clienţii, subliniază Autoritatea.

Apoi, în februarie 2020, instanţa de judecată a emis hotărârea definitivă prin care practica băncii a fost stabilită ca fiind o practică contrară diligenţelor profesionale, notează ANPC.

ADVERTISEMENT

ANPC: Sumele reținute incorect nu au fost restituite clienților

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor mai anunță că sumele reținute incorect de Raiffeisen Bank nu au fost încă restituite clienților prejudiciați. Potrivit sursei citate, sumele reținute incorect ar putea depăși 10 milioane de euro.

”Dat fiind că, în urma monitorizării procesului de remediere a efectelor negative din punct de vedere financiar, pentru consumatori, generate şi constatate, în 2014, de practica comercială incorectă a băncii, aceasta – în timpul scurs de la termenul pronunţării sentinţei definitive a instanţei, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an şi 7 luni – nu a dat curs obligaţiei stabilite, consumatorii fiind prejudiciaţi, pe de o parte, prin faptul ca sumele reţinute incorect, din comisioane, nu au fost încă restituite şi pe de altă parte, nu s-au efectuat şi aplicat recalculările dobânzilor pentru creditele restructurate.

În consecință, ANPC a aplicat o amendă contravenţională de 100.000 lei, la care se adăugă propunerea aplicării sancţiunii complementare de suspendare a activităţii băncii cu privire la practica comercială incorectă ce constă în decizia unilaterală a băncii ca la momentul restructurării creditelor, să mărească marjele din componenţa dobânzii, prin introducerea în acestea a comisionului de administrare la care aceasta a renunţat expres prin actele adiţionale semnate cu clienţii şi de restituire a sumelor încasate incorect către consumatori până la încetarea practicii comerciale incorecte (măsură aplicată în premieră, în România) şi a sancţiunii complementare de restituire a contravalorii comisionului de administrare camuflat sub forma unei componente a marjei de dobândă, în termen de maximum 15 zile”, se precizează în documentul ANPC.

ADVERTISEMENT