Fotbal intern

Rainea, înmormîntat cu onoruri militare! Argăseală, prezent la ceremonie!

Nicolae Rainea a fost înmormîntat, sîmbătă, la cimitirul Eternitatea din Galaţi, cu onoruri militare, la ceremonia religioasă fiind prezenţi, alături de familie, cîţiva foşti şi actuali...
04.04.2015 | 15:39
Rainea inmormintat cu onoruri militare Argaseala prezent la ceremonie
ADVERTISEMENT

Nicolae Rainea a fost înmormîntat, sîmbătă, la cimitirul Eternitatea din Galaţi, cu onoruri militare, la ceremonia religioasă fiind prezenţi, alături de familie, cîţiva foşti şi actuali oameni din sport, oficialităţi locale, dar şi simpli gălăţeni.

Ceremonia religioasă de înmormîntare a celui mare arbitru român, Nicolae Rainea, a început sîmbătă dimineaţă la Capela Sfînta Sofia din Galaţi, unde au fost prezente, alături de familia îndoliată, oficialităţi locale, printre care şi prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, dar şi cîţiva dintre foşti şi actuali oameni din sport, cum ar fi Adrian Porumboiu, Alexandru Tudor, Cristian Munteanu, Gheorghe Chivorchian şi Valeriu Argăseală, anunţă Mediafax.

ADVERTISEMENT

După slujba de la capelă, în faţa căreia a aşteptat o gardă militară, în aplauzele celor aproximativ 70 de gălăţeni veniţi să-i aducă un ultim omagiu lui Nicolae Rainea, sicriul cu trupul neînsufleţit al acestuia a fost purtat pe braţe de patru militari la maşina mortuară. Unul dintre cei mai afectaţi de trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Rainea a fost arbitrul Alexandru Tudor.

“Nea Nicu a fost ca şi bunicul meu. Nu pot să mai spun nimic, mă iertaţi”, a afirmat Tudor care cu greu îşi putea găsi cuvintele.

ADVERTISEMENT

Convoiul de maşini s-a deplasat apoi către Stadionul Clubului de Fotbal “Oţelul” din Galaţi, unde a făcut o scurtă oprire.

“A fost un model, un bun profesor, a fost un om de la care am avut ce să învăţăm, a fost chiar ceea ce trebuia pentru arbitrajul românesc. Sîntem trecători, e cursul vieţii. Vineri (n.r. – 27 martie) am vorbit cu el şi era aşa de vioi şi povestea diverse întîmplări pe care le-am avut împreună, chiar şi bancuri, iar astăzi îl conducem pe ultimul drum. Asta este viaţa, trebuie să ne obişnuim cu asta, să-i mulţumim pentru ceea ce a făcut pentru că merită din plin, să fim alături de familie şi să mergem mai departe. În conjunctura în care sîntem astăzi este foarte greu să poţi să ajungi la performanţele pe care le-a avut şi tocmai de aceea cred că trebuie păstrat ca model şi urmat. Nea Nicu a fost o parte din fotbalul românesc, partea de arbitraj, şi cred că pentru asta a şi fost menit să trăiască pe pămîntul ăsta, să arate că se poate face performanţă la nivel extraordinar de înalt, şi din România, chiar şi din condiţiile, să nu uităm, pe care le trăiam atunci”, a declarat Valeriu Argăseală.

ADVERTISEMENT

Convoiul de maşini s-a îndreptat apoi către Cimitirul Eternitatea, unde a avut loc ultima parte a ceremoniei religioase de înmormîntare, după care militarii au tras cu armele trei salve de foc. Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Nicolae Rainea a fost coborît apoi într-un cavou pe a cărui piatră funerară scrie: “Nic. Rainea – Cetăţean de onoare, cel mai mare arbitru român din toate timpurile”.

Prezent la sluba de înmormântare, secretarul general al Federaţiei Române de Fotbal, Gheorghe Chivorchian, a spus că trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Rainea reprezintă o mare pierdere pentru sportul românesc şi mondial şi că nu crede că va mai putea cineva să atingă performanţele fostului arbitru.

ADVERTISEMENT

“L-am cunoscut şi e greu cînd te desparţi de un prieten, de un om adevărat. În acelaşi timp, cred că este o mare pierdere pentru sportul românesc şi pentru sportul mondial pentru că Nicolae Rainea, în afară că a fost un mare arbitru, a fost un mare om, iar pe lîngă copiii lui, cei legitimi, a crescut mulţi copii în sensul arbitrajului românesc, în sensul societăţii româneşti. E o pierdere imensă, pentru mine, a înseamnat enorm pentru că într-un moment greu al vieţii mele el a fost lîngă mine şi poate că şi astăzi sînt în poziţia asta în fotbalul românesc cred că i se datorează şi lui Nicolae Rainea. Începem să ne pierdem valorile şi cred că ar fi important să ne cultivăm alte valori, ar fi important să apară alte valori pe care noi uşor-uşor să le cultivăm. Din păcate, eu spun că nu cred, deşi mi-aş dori, ca cineva vreodată va putea să egaleze performanţele lui Nicolae Rainea”, a afirmat Chivorchian.

ADVERTISEMENT