Sport

Ralf Rangnick, făcut praf înaintea debutului pe banca lui Manchester United: “Cea mai mare fraudă din istoria fotbalului rus”

Presa rusă scrie despre cea mai mare fraudă din istoria fotbalului rus după plecarea lui Ralf Rangnick de la Lokomotiv Moscova, pentru a prelua, interimar, postul de manager la Manchester United.
04.12.2021 | 23:25
Ralf Rangnick facut praf inaintea debutului pe banca lui Manchester United Cea mai mare frauda din istoria fotbalului rus
ADVERTISEMENT

La Manchester United, Ralf Rangnick a fost primit cu brațele deschise. Este văzut drept omul potrivit pentru a da anvergura așteptată echipei lui Ronaldo. Și s-a vorbit în termen elogioși despre experiențele sale pozitive anterioare.

În Rusia însă, lucrurile stau la polul opus. Există un curent de opinie, inclusiv în media, care vorbește despre german folosind sintagma ”cea mai mare fraudă din istoria fotbalului rus”. Și-l consideră responsabil pentru declinul lui Lokomotiv Moscova.

ADVERTISEMENT

Ralf Rangnick, comparat cu Ostap Bender

În ultimele zile, presa rusă, ca și rețelele de socializare din această țară, au acordat spații mari subiectului Ralf Rangnick. Sub lupă a fost nu numai plecarea sa intempestivă, ci și modul în care a gestionat Lokomotiv Moscova.

Anul trecut, Lokomotiv a terminat pe locul 3, calificându-se în Europa League, și a câștigat Cupa Rusiei. Germanul a venit în iulie și, după schimbări masive, sunt departe de forma din sezonul precedent.

ADVERTISEMENT

N-a câștigat de 4 meciuri (două, e adevărat, fără german), are două succese în ultimele 10 partide. Și ocupă locul 5, la 12 puncte de liderul Zenit. Cu șanse totuși, este adevărat, de a prinde cupele europene, fiind la două puncte de CSKA Moscova.

Iar mulți, precum Sergey Kolesnikov de la Sportbox.ru , susțin că mandatul lui Rangnick a fost ”cea mai mare fraudă din istoria fotbalului rus”. În timp ce agentul Dmitry Selyuk, între ai cărui clienți se numără Yaya Toure , l-a asemănat cu celebrul escroc Ostap Bender.

ADVERTISEMENT

Cine este Ostap Bender?

Ostap Bender, cel cu care este comparat Rangnick, este un personaj fictiv, erou principal al celor două romane celebre ale lui Ilf și Petrov. Vorbim despre ”Douăsprezece scaune” și ”Vițelul de aur”, prin intermediu cărora criticau birocrația, lăcomia și noii profitori din perioada NEP-ului. Adică sistemul de reforme economice care introduceau un compromis cu economia de piață. Și care fusese introdus în Uniunea Sovietică de Lenin, în 1921.

Un cetățean de vreo 28 de ani în ”Douăsprezece scaune” sau cam 30 de ani la începutul romanului ”Vițelul de aur”. Un om care spunea despre el că a ”ajuns la vârsta lui Iisus Hristos”, cu antecedente penale, fără ocupație și fără familie. Ostap este „Mare Maestru al Combinațiilor”, „Comandor”, „Medic activist pe tarâm social”, sau chiar “Mare Maestru” de șah.

ADVERTISEMENT

Un tip fermecător, exotic, jovial, neobosit, dar și un cinic geniu al escrocilor. Gata oricând să-şi schimbe identitatea cu o alta, el îşi urmăreşte scopul cu o tenacitate impresionantă.

Ce i se reproșează germanului

Kolesnikov face o analiză completă a poveștii lui Rangnick la Moscova. De la primele negocieri, din aprilie. Când nimeni nu și-a pus problema de ce Milan, care tratase cu el, a renunțat să-l mai aducă.

Jurnalistul spune că lunile următoare sunt similare cu povestea de la Holywood, din ”The Game”. Filmul cu Michael Douglas și Sean Penn care vorbește despre decăderea unui bogat om de afaceri care se înscrie la un joc enigmatic, la sugestia fratelui său. Și ajunge în miezul unei sarabande de întâmplări ciudate ce-l aduc pe marginea nebuniei. Și-l spoliază.

La fel a făcut, spune Kolesnikov, și germanul, care a manageriat clubul prin intermediul Rangnick Kornetka Consulting. L-a vândut pe Grzegorz Krychowiak, împotriva dorințelor jucătorului, la Krasnodar, pentru doar 2,5 milioane de euro. Iar polonezul are un sezon excelent, cu 4 goluri și 3 pase decisive. Și valorează pe Transfermarkt 13 milioane de euro. De peste cinci ori mai mult.

Și i-a adus pe Alexis Beka Beka (Caen) și Gyrano Kerk (Utrecht), cu 6 milioane de euro. Primul a jucat 5 meciuri și valorează acum de trei ori mai puțin. Al doilea, doar 4 partide, și doar două ca titular. Lokomotiv a plătit, de asemenea, rivalilor de la Moscova, CSKA, sume considerabile pentru mijlocașii Konstantin Maradishvili și Nair Tiknizyan.

În plus, l-a schimbat pe antrenorul Marko Nikolic, care reușise performanțele din sezonul trecut. Și l-a adus pe Markus Gisdol, care este văzut ca fiind marioneta lui Rangnick.

Fostul președinte de la Lokomotiv, Nikolay Naumov, îl caracterizează: ”Nu este antrenor, ci mai degrabă secretar. Rangnick nu are nevoie de cineva ca [Jose] Mourinho sau [Roberto] Mancini, ci mai degrabă de un om care să-i urmeze instrucțiunile.

Au venit la club cu un singur obiectiv – să transforme Lokomotiv într-o afacere de cumpărare și vânzare de jucători. Rezultatele nu sunt importante pentru ei și au nevoie de un antrenor anonim, care să fie dispus să ia un salariu bun, și să facă ceea ce spun ei.”

Oamenii lui Ralf sunt încă pe poziții

Sigur, toată această campanie de presă poate să fie comandată. Cert este că Rangnick, care semnase pentru 4,5 milioane de euro cu rușii și-a început munca la United. Unde ia o sumă de două ori mai mare.

În Rusia, Lars Kornetka, mâna dreaptă a lui Rangnick, va continua să lucreze cu Lokomotiv. Consultându-se cu Rangnick. Va încerca să demonstreze că strategia nu era de a face din Lokomotiv o afacere, ci un club eficient. Care să mizeze pe tineri. Precum Beka Beka, jucător de doar 20 de ani. Dar, dacă rezultatele sabe continuă, nu este exclus să plece și el, împreună cu antrenorul Gisdol.

ADVERTISEMENT