News

Raluca Turcan a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor de la 1 septembrie

23.04.2021 | 21:21
Raluca Turcan a facut anuntul Ce se intampla cu majorarea pensiilor de la 1 septembrie
ADVERTISEMENT

Anunțată cu surle și trâmbițe în ultima perioadă, mult așteptata majorare a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2021 nu se poate fără digitalizarea tuturor celor 250.000 de dosare, cărora să li se aplice ulterior și o nouă formulă de calcul.

Vă întreb: cum puteau fi operate modificări pe dosare cu şină? Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, criticând în termeni extrem de duri actuala lege a pensiilor.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, pe tot anul, plăţile pentru asistenţa juridică, adică onorariile avocaţilor, au fost de peste 500.000 de lei. Asta pentru a avea o dimensiune a risipei de bani publici”, a mai spus oficialul.

Vești proaste pentru pensionarii români. Ce se întâmplă cu majorarea de la 1 septembrie

Subiectul pensii a fost subiect predilect de campanie electorală. Dar ajunsă în mandat, am constatat că inclusiv pe partea de pensii s-a făcut foarte puţin.

ADVERTISEMENT

Şi o să vă dau un exemplu concret pentru a înţelege: li s-a spus celor aproximativ cinci milioane de pensionari că de la 1 septembrie 2021 pensiile vor creşte cu 40%.

Aproape că ați fi crezut că e posibil să se întâmple lucrul acesta. Şi eu am crezut, vă spun cu sinceritate, dar am constatat că, pentru a putea majora toate pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie într-un format electronic şi să li se aplice o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor.

ADVERTISEMENT

Şi ce să vezi? 250.000 de dosare de pensii în România arată aşa: dosar cu şină. Vă întreb: cum puteau fi operate modificări pe dosare cu şină? Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând”, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, într-o conferință de presă susținută vineri, 23 aprilie, în Râmnicu Vâlcea, avertizând, totodată, asupra inechităților dintre sistemele caselor judeţene de pensii şi cel al Casei Naţionale.

Am constatat că, până la acest moment, doar pe anul acesta plăţile pentru asistenţa juridică pentru o singură Casă Judeţeană de Pensii, şi anume din Vâlcea, au fost de 250.000 de lei, doar pentru Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea, până la acest moment.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, pe tot anul, plăţile pentru asistenţa juridică, adică onorariile avocaţilor, au fost de peste 500.000 de lei. Asta pentru a avea o dimensiune a risipei de bani publici, a inechităţilor existente pe legislaţia pensiilor şi a necesităţii finalizării cu succes a acestui proces pe care noi l-am început”,  a conchis Turcan.

ADVERTISEMENT