News

Raluca Turcan a stârnit revolta pensionarilor după ultimele declarații: ”Probabil vrea să ne ducă la cimitir”

16.01.2021 | 17:59
Raluca Turcan a starnit revolta pensionarilor dupa ultimele declaratii Probabil vrea sa ne duca la cimitir
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a primit o replică dură din partea pensionarilor după ultimele propuneri pe care le-a făcut legate de posibila revenire în câmpul muncii a  persoanelor în vârstă.

Recent, oficialul Guvernului Cîțu afirmase că ”modul sănătos şi sustenabil” pentru sistemul de pensii ar presupune ca pensionarii să reintre în câmpul muncii, pentru a-şi susţine existenta cu venitul astfel câștigat suplimentar, pe lângă pensie.

ADVERTISEMENT

Auzind această propunere din partea ministrului, pensionarii au avut o replică cât se poate de critică și au spus că: ”Probabil doamna Turcan vrea să ne ducă la cimitir”.

Raluca Turcan, criticată dur de pensionari după ultimele propuneri: ”Probabil vrea să ne ducă la cimitir”

Ultimele declarații ale ministrului au fost comentate, sâmbătă, la un post de televiziune, de către Silvia Petre, preşedinte al Asociaţiei Uniunea Pensionarilor Timiş.

ADVERTISEMENT

Aceasta îi reamintește Ralucăi Turcan de faptul că mulți pensionari încă lucrează pentru a-și putea duce traiul de zi cu zi și a-și acoperi cheltuielile.

”Doamna ministru trebuie să ştie că mulţi dintre pensionari lucrează, sunt angajaţi şi acum. Probabil că vrea să ne ducă la cimitir. Probabil că cei tineri n-au timp să muncească, şi atunci trebuie să muncească pensionarii. Însă doamna ministru ar trebui, mai întâi, să înveţe să respecte legea şi ceea ce au promis în campania electorală.

ADVERTISEMENT

La ora actuală suntem bătaia de joc a actualului Guvern. Dacă este vorba de muncit, vă asigur că în Timiş pensionarii sunt angajaţi peste tot, pentru că nu pot supravieţui, la preţurile actuale, cu pensia pe care o au”, a spus Silvia Petre la Antena3.

În ceea ce privește o lege a recalculării pensiilor, un astfel de proiect este considerat o utopie de către vârstnici.

ADVERTISEMENT

”Dar gândirea asta, să facă tot timpul comisii pt recalculare – asta nu se va mai întâmpla niciodată. Ea (ministrul Turcan, n.r.) ştie că e nevoie de foarte mulţi ani până intră o lege în vigoare.

În 30 de ani, nu s-a întâmplat o astfel de bătaie de joc la adresa pensionarilor. Noi avem pensionari care şi-au vândut proprietăţile pentru a putea supravieţui. Nu-şi pot permite să plătească întreţinerea. După 30 – 40 de ani de muncă, au pensii de 1000 – 1500 de lei”, a mai spus Silvia Petre.

Ce a spus Turcan despre revenirea pensionarilor în câmpul muncii

În urmă cu două zile, ministrul Muncii a spus că sistemul de pensii din România poate fi redresat dacă se creşte raportul dintre persoanele active şi numărul de pensionari, iar provocarea este să determini oameni, unii pensionari, să intre în câmpul muncii.

“Există posibilitatea de redresare a sistemului de pensii în România, dacă punem degetul pe câteva răni acumulate, adică creşterea raportului dintre persoanele active şi numărul de pensionari. Dacă avem, aşa cum s-a întâmplat la începutul anului 2000, un număr de pensionari mai mare decât numărul de persoane active, înseamnă că presiunea pe buget este una foarte mare şi greu de suportat.

Atunci provocarea este să determini oameni să intre în câmpul muncii, poate unii dintre ei pensionari după o anumită vârstă, cu contracte ulterioare de colaborare şi de muncă înregistrate, astfel încât să coexiste pensia cu activitatea în câmpul muncii, şi, atenţie, nu neapărat la stat, dar în economia privată un pensionar, şi în alte ţări, lucrează în continuare, iar populaţia activă să crească ca şi pondere şi, de asemenea, ca şi nivel de salarizare.

Acesta este un concept sănătos pentru a avea un sistem de pensii sustenabil, care pe fond să ducă la creşterea puterii de cumpărare”, a spus Turcan.

ADVERTISEMENT