ADVERTISEMENT
News

Raluca Turcan: „CCR favorizează infractorii cum a făcut-o și PSD”. PNL vrea să modifice Constituția

Autor: Adrian Ilie | 19.11.2020 | 22:29
Raluca Turcan: „CCR favorizează infractorii cum a făcut-o și PSD”. PNL vrea să modifice Constituția
Vicepremierul Raluca Turcan si premierul Ludovic Orban/ Foto: Hepta

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, la Realitatea Plus, că modul de funcționare al Curții Constituționale ar trebui schimbat printr-o revizuire a Constituției, Turcan motivând demersul prin faptul că „CCR favorizează infractorii” și a devenit un instrument politic.

ADVERTISEMENT

Turcan a spus că revizuirea Constituției ar fi posibilă dacă PNL va obține un scor mare la alegerile parlamentare și dacă, împreună cu eventualii aliați la guvernare, va avea majoritatea parlamentară de două treimi necesară revizuirii.

Pe lângă modul de numire al judecătorilor CCR, o eventuală revizuirea ar putea viza și interzicerea traseismului politic.

CCR socotită un instrument politic al PSD

Este evident pentru toată lumea că această instituție a devenit instrument politic. Toate deciziile CCR au fost sincronizate cu discursul public și deciziile interne ale PSD. Uneori au fost situații în care păreau a nu le da dreptate, dar reprezentau reglări de conturi în interiorul PSD”, a declarat Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT

Ea a argumentată că recenta decizie a Curții Constituționale care i-a permis lui Florin Iordache să rămână la conducerea Consiliului Legislativ arată că PSD se  folosește de CCR  pentru a controla și alte instituții ale statului precum Consiliul Național al Audiovizualului sau Avocatul Poporului.

Turcan a invocat și deciziile Curții legate de modificările făcute de către PSD în sistemul judiciar și în ce privește legislația penală din România

CCR favorizează infractorii cum a făcut-o și PSD la guvernare. O spun cu maximă responsabilitate. Am uitat cum au fost puși în libertate infractori periculoși care apoi au recidivat, cum marii corupți au fost puși la adăpost prin modificări legislative?”, a spus vicepremierul.

ADVERTISEMENT

Revizuirea Constituției ar fi posibilă după alegerile parlamentare, dacă ponderea PSD în Legislativ ar fi redusă considerabil. „Ca să schimbi modul de funcționare al CCR  trebuie modificată Constituția (…) Există posibilitatea să căutăm în Parlament parteneri responsabili pentru o majoritate calificată”, a afirmat Raluca Turcan.

Un alt aspect care ar putea fi vizat de către revizuire ar fi reducerea numărului de parlamentari. Pe de altă parte, liberalii susțin dublarea numărului de parlamentari care să reprezintă românii din diaspora. Potrivit lui Turcan, dublarea parlamentarilor diasporei este posibilă și fără revizuirea legii fundamentale.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT